Hvad er hudorme?

Hudorme er noget som næsten alle mennesker har og forekommer oftest på næsen, midten af panden og hagen. Det er små sorte prikker i huden på størrelse med hudens porer, hvorfor mange også omtaler hudorme som ”tilstoppede porer” og ”store porer”. Den korrekte betegnelse for hudorme er comedone, men hudorm bruges næsten mest.

Normalvis er hudorme helt nede i niveau med huden, hvor de ikke kan mærkes, hvis man kører en finger henover ansigtet. Hudorme kan dog også forekomme, som små buler og knopper i hudens porer, hvis du er voldsomt angrebet.

En hudorm opstår ved at din huds olie blander sig med døde hudceller, som sætter sig fast i din huds porer. Når denne olieprop kommer op til din huds overflade og udsættes for luft, fremkommer de sorte prikker.

Hudorme forårsages ikke af bakterier, og derfor kan disse ikke behandles
ved hjælp af desinfektionsmidler som benzoylperoxid eller antibiotika. Da hudorme netop ikke er skidt, så kan hudorme derfor heller ikke bare vaskes væk.

For ikke at genere og forøge den olieproduktion, som er årsag til hudormene, så er skrubbecremer med slibekorn ikke nogen god ide i kampen mod dine hudorme. Det samme gælder for skrubbehandsker eller klude.

Du kan godt trykke hudorme ud, men da du oftest vil have mange hudorme samtidigt, så er denne løsning næsten uoverskuelig. Der er også rigtig stor risiko for, at du ved at trykke dine hudorme kommer til at lave sår og mærker med dine negle.

Korrekt og effektiv behandling af hudorme sker med eksfoliering, som vil løsne ophobede døde hudceller i din huds porer.

Det kan desuden være en stor fordel at benytte hudplejeprodukter med A-vitamin, da A-vitamin kan forbedre din huds cellefunktion.


Mads Timmermann

Ekspert i smuk hud og stifter af Danish Skin CareDette indlæg er markeret med