Cremer og cookies

Vidste du godt, at stort set alle hjemmesider bruger såkaldte cookies, så hjemmesidens teknik, statistik og marketing virker mest optimalt?

For transparens, skal du selv sige OK til dette. Og fortryder du, kan dit samtykke altid igen.

Så, er det også okay med dig, at vi og vores tredjeparter sætter cookies, så vi gør dit besøg på vores hjemmeside bedst muligt og viser dig de mest relevante produkter?

  • Nødvendige
  • Statistik
  • Marketing

Interview: Da Bryan Rice blev glutenfri

Før Bryan Rice tog sagen i egen hånd og ændrede sin kost, havde han en lang række af helbredsproblemer. Klik her og læs hans historie om gluten allergi!

Interview: Da Bryan Rice blev glutenfri
Forside / Blog / Kost / Interview: Da Bryan Rice blev glutenfri

Forfatter Mads Timmermann

Mads har 14+ års erfaring som hudekspert, og har skrevet/gennemlæst denne artikel.

30 år. Så længe måtte Bryan Rice vente, før han endelig fandt ud af, at han led af glutenintolerance – også kaldet gluten allergi. Indtil da havde hans liv været præget af smerter, undersøgelser og indlæggelser.

Som 23-åring røg Bryan akut på hospitalet med blødende mavesår. Lægerne mente, det skyldtes stress og for meget kaffe. Hans øvrige problemer fik, hvad Bryan kalder ”skraldespandsdiagnosen” irriteret tyktarm. Lægerne anbefalede ham at spise en masse fibre og A38. Bryan fulgte rådet og fik det værre end nogensinde.

Gør-det-selv

Vendepunktet kom, da en ven spurgte, om han havde overvejet fødevareintolerance som årsag til de daglige smerter, oppustethed og fordøjelsesbesvær. Bryan var da 30 år og havde faktisk opgivet nogensinde at få det bedre. Ingen af de mange læger, han havde talt med, havde nævnt intolerans som en mulighed, men Bryan besluttede sig for at prøve. På egen hånd. Det kunne jo ikke blive værre.

Det første, der røg, var laktose. Det fjernede ikke generne fuldstændigt, men forbedringerne var dog tydelige nok til, at Bryan besluttede også at fjerne gluten fra sin kost. Resultatet var chokerende:
”For første gang i mit liv kunne jeg nyde mad. Og blive mæt! Indtil da havde jeg haft en fornemmelse af, at maden bare lå som en lille hård kugle nede i maven. Nu kom det ud i alle hjørnerne”, fortæller Bryan og fortsætter:
”Min krop ændrede sig også. Jeg tabte mig. Selvom jeg trænede og troede, at jeg levede sundt, havde jeg ikke kunne slippe af med mit hvalpefedt. Jeg havde også hele tiden haft vand i kroppen. Efter jeg begyndte min glutenfri diæt, forsvandt begge dele”.

Nyt liv med gluten allergi

Det blev starten på et helt nyt liv. Ikke bare fordi smerter og ubehag var væk, men fordi Bryan besluttede sig for at gøre op med de mange fordomme, der er om glutenfri kost. Med sig selv som forsøgskanin og forgangsmand:
”Der er fantastisk mange myter. For eksempel, at glutenfri kost er kedelig og besværlig at lave. Det nægtede jeg at acceptere, og derfor begyndte jeg at eksperimentere i køkkenet. Jeg ville og vil stadig bevise, at glutenfri kost ikke betyder, at man skal lade sig nøje. Jeg vil vise, at man kan få lige så lækker mad, lige så sprødt brød og lige så meget smag”.

For at dele ud af sine erfaringer og inspirere andre med glutenintolerance og gluten allergi, oprettede Bryan en Facebook-gruppe, hvor han poster opskrifter og erfaringer. Gruppen ”Brians Glutenfri Blog” har omkring 1.000 medlemmer, og billederne af alt fra flotte tærter til nybagte boller bliver delt ivrigt på det sociale netværk.

På tour

Eksperimenterne i køkkenet er dog forbeholdt fritiden. Som sanger er Bryan ofte på landevejen, og hans koncertkalender bringer ham både til udlandet og rundt i hele Danmark. Det er både en udfordring og en øjenåbner:
”I Danmark er der ikke særlig meget forståelse for glutenintolerance eller gluten allergi. Formentlig på grund af manglende viden. Mange tror simpelthen, at det er krukkeri. Som om jeg gør det for at virke interessant. Andre aner bare ikke, hvad det er. Engang skulle jeg spille i en by i Jylland, og da jeg ankom, beroligede arrangøren mig med, at de havde sørget for, at der ikke var noget af ’det der krydderi’ i maden”.

Der er enkelte steder i Danmark, hvor det ikke er et problem at få den rigtige kost. Men Danmark er stadig langt bagud i forhold til vores naboer. Bryan mener, det har meget at gøre med den viden og anerkendelse, der er af lidelsen i sundhedssystemet:
”I Sverige har man forsket i det her i mange år. Det er en fuldstændig anerkendt diagnose. Derfor bliver der heller ikke gjort noget stort nummer ud af det, hvis man på en restaurant eller café beder om at få det glutenfrit. Mange steder står det tilmed på menukortet. Dér er vi slet ikke i Danmark endnu. Men det var selvfølgelig også først for omkring 2 år siden, at danske læger begyndte at tage sygdommen alvorligt”.

Special kost til gluten allergi

På ét punkt er Danmark dog heldigvis ved at komme op i omdrejninger. Hvor man tidligere kun kunne få glutenfri produkter i helsekostforretninger, har de nu også fundet vej til supermarkederne:
”De står stadig på en reol for sig, men det er en lettelse, at produkterne er blevet mere tilgængelige. Før kunne en pose havregryn koste 70 kr. Det var vanvid. I dag har for eksempel Rema1000 et rigtig flot udvalg, der næsten koster det samme som de almindelige varer”, siger Bryan men understreger:
”Som glutenintolerant er det vigtigt at være beredt. Man kan ikke altid være sikker på, at det er muligt at få den rigtige kost. Når jeg er på tour og spille koncerter, har jeg en Rider, hvor der står, at jeg skal have mindst ét glutenfrit måltid. Men jeg tager ingen chancer, og derfor har jeg altid en pose med hjemmebagt brød med i tasken”.

Efter hans diagnose har både Bryans mor og storesøster prøvet den glutenfri diæt. Også med store forbedringer. Hans søster er sluppet af med sin migræne, og hans mors fibromyalgi er blevet meget bedre. Ingen læger har på noget tidspunkt foreslået dem, at gluten kunne være årsagen til deres problemer.

Få inspiration til lækker og sund mad med Spis dig smuk

Træt af uren hud? Prøv vores bestseller produkter her:

Kommentarer

0 kommentarer

Skriv en kommentar