Hvad med en lille kur?

Nu fortalte jeg dig lige om min veninde, der var rigtig glad for, at hendes nye kost gav hurtige resultater. Og kender du ikke også det? At man bare har lyst til at se forandringer, gerne store, i en fart!

Sådan er der mange, der har det. Rigtigt mange. Det er derfor, der er så god omsætning i forskellige slankekure. Og jeg skal ikke lege hellig. Jeg har selv forsøgt mig med alle mulige kure. Jeg har allerede fortalt dig om min gulerodskur, og dengang jeg kæmpede med bumser prøvede jeg også alt fra 7 dages juice-detox til 10 dages basekur samt et utal af kosttilskud.

– Tror du det hjalp? Nej! Med det jeg ved nu, fristes jeg næsten til at sige; selvfølgelig ikke. Der findes ikke mirakelkure.

Grunden til, at kure sjældent giver de ønskede resultater, er, at de er en undtagelse. De er som regel forbundet med et fanatisk fokus, enten på ikke at spise eller kun at spise noget specielt. Det sætter både krop og tanker i alarmberedskab! Kroppen tror, der er udbrudt hungersnød, og skynder sig at skrue helt ned for blusset. Tankerne bliver ved med at kredse om det, der er forbudt ifølge kuren. Vi vil jo altid gerne have det, vi ikke må få.

Resultatet er, at kroppen går i stå, og at man kaster sig frådende over alt det forbudte, lige så snart kuren er overstået. Og så er man lige vidt.

Når du gør noget godt for dig selv og din krop, skal det ikke være som en undtagelse. Det skal være som en livsstil. Din hverdag. Og det er vigtigt, at du gør det på en måde, så du er glad og begejstret og føler, at du er fri til at leve præcis, som du gerne vil!

Jeg plejer at sige, at hvis man udelukkende lever af tørt knækbrød, ender man selv med at blive lige så kedelig som et stykke tørt knækbrød.

80/20

Nu tænker du måske: Jamen jeg har lyst til sukker, wienerbrød og kager. Og jeg vil også gerne drikke alkohol. Jeg vil da ikke ende som kedeligt knækbrød!

Det behøver du heller ikke – tricket er 80/20.

Forestil dig din tid og din kost som en tallerken. Inddel den i 10 stykker og tag de to af dem fra. De to er dit sukker, wienerbrød, kager og alkohol.

Eller sagt på en anden måde: 80 % af tiden spiser du sundt og giver din krop den optimale næring og pleje. De resterende 20 % er der, hvor du går til fest, spiser fastfood med vennerne eller simpelthen bare flader ud foran fjernsynet.

Når du lever efter 80/20, ved du, at du også godt kan spise det usunde. Ikke hele tiden, men ofte nok, til at dine tanker ikke konstant kredser om det.

Det betyder også, at du ikke behøver at have dårlig samvittighed, hvis du en aften ikke magter så meget som én bønnespire mere og kun drømmer om en hotdog med ekstra sennep og bløde løg. Med 80/20 kan du bare give dig fuldstændig hen og nyde hver eneste bid.

Jeg kan næsten garantere, at når du vågner næste morgen, vil din krop tigge om, at du igen forkæler den med lækre sunde godbidder fulde af antioxidanter, energi og næring.
– Og så er du igen klar til at lade din skønhed og sundhed stråle til verden!

Ikke ét fedt

Mange tror, at sunde kostvaner og en slankere livsstil er ensbetydende med at fjerne fedt fra kosten. Det er et levn fra dengang, hvor man troede, at alt fedt var ens. Uanset om det kom fra en ko eller en solsikke.

Det, ved vi nu, er helt forkert.

Tværtimod er de essentielle fedtsyrer, omega-3 og -6, ikke alene livsvigtige for os, de fremmer også vægttab.

Hvis vi begynder med det livsvigtige, så er de essentielle fedtsyrer afgørende for, at din krop overhovedet kan fungere. Membranen omkring alle dine celler består af denne type fedtsyrer.

Samtidig er de essentielle fedtsyrer med til at holde dit blodsukker stabilt, balancere dine hormoner, øge dit stofskifte, sikre kroppens evne til at omsætte ilt og holde dig fysisk og mentalt på toppen. Din hjerne består primært af fedt og kan tage skade, hvis den ikke får det fedt, den har brug for.

For din hud betyder en kost uden de essentielle fedtsyrer, at den bliver udtørret og sårbar overfor ydre påvirkninger. Omega-3 og -6 kommer i vegetabilske olier og en række fødevarer.

De bedste kilder til omega 3 og 6 er:
• Hørfrø og hørfrøolie.
• Kæmpenatlysolie.
• Græskar-, sesam- og solsikkekerneolie.
• Rapsolie.
• Mandler og valnødder.
• Fede fisk som laks, makrel og sild.
• En række grønne grøntsager. Spinat, broccoli, ærter, grønne bønner, osv.
• Fedtholdige frugter som avokado, nødder og oliven.

Så der er altså ingen grund til at være fedtforskrækket. Fedt igennem og nyd, hvordan overskuddet vokser, huden gløder og hver eneste celle i din krop stortrives!

Kosttilskud

I 2013 brugte vi danskere 1,13 milliarder kroner på kosttilskud. Mit lokale supermarked har en hel reol kun med piller og pulver.

– Og ville det hele ikke også være meget nemmere, hvis man, i stedet for at slæbe 10 kg frugt og grønt hjem hver dag, bare kunne snuppe en håndfuld piller?

Men jeg er ikke tilhænger af kosttilskud. Af flere grunde…

Vi ved meget om, hvad der er i vores råvarer. I min guide til nogle af de bedste råvarer, havde jeg listet alle de gode vitaminer og mineraler. Men kun dem, vi kender til. Naturen er vidunderlig og mangfoldig. Vi finder hele tiden nye fantastiske måder, hvorpå den plejer og beskytter os, når vi spiser, hvad den giver os. Og det vil vi formentlig blive ved med.

Det samme kan man ikke sige om kosttilskud. De indeholder kun det, der står på glasset. Ved at vælge kosttilskud risikerer vi derfor at gå glip af en hel masse vitaminer og mineraler. Vitaminer og mineraler, der kan vise sig at være helt essentielle for os.

Den anden grund, til at jeg ikke er begejstret for kosttilskud, er, at de hurtigt kan blive en dårlig undskyldning. Eller et plaster på såret.
Kosttilskud kan ikke gå i stedet for sund kost. Eller rette op på de skader, som den usunde kost forvolder på din krop.

Den tredje grund er samspil. Det kan godt være, at jeg vælger at spise mange gulerødder, fordi de er en fantastisk kilde til A-vitamin. Men jeg får jo meget mere end dét.

Jeg får hele pakken: Smag, duft, en knasende godbid, god mæthedsfornemmelse og alle de forskellige vitaminer, mineraler og kost fibre i guleroden. Både dem, vi kender, og dem, vi ikke har opdaget endnu.
– Det får jeg hverken i en pille eller en bunke pulver. Til gengæld får jeg selvfølgelig alle tilsætningsstofferne, der giver det en holdbarhed på 10 år!

Mit råd til dig er derfor:
Med nogle få undtagelser, som for eksempel essentielle olier og D-vitamin, synes jeg, du skal fravælge kosttilskud og i stedet bruge dine penge på lækre råvarer. Det vil pleje hele din krop, forkæle dine sanser og få dig til at stråle. Helt uden tilsætningsstoffer!


Mest populære produkter