Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Skrevet af Mads Timmermann

Knopper på overarme og lår? (keratosis pilaris)

Har du mange kløende og røde knopper på armene? Måske også på dine lår? Du lider temmelig sikkert af Keratosis Pilaris. Få guide til behandling her.

4.7 ud af 5. Baseret på 1500+ anmeldelser.

Spørgsmål: “Knopper på overarme og lår? (keratosis pilaris)”

Hej Mads

Håber du kan hjælpe mig. Jeg har en helt masse små røde og hårde knopper på mine arme og lår. De mindre rigtigt meget om hårde bumser, men der er bare ingen betændelse i dem og de er helt hårde.

Jeg kan ikke sige at knopperne er sådan ulækre. Der kommer ingen betændelse ud af dem og det er bare røde knopper, men de gør min hud meget ujævn. Min hud på armene er helt ruflet og ujævn med massevis af disse små røde knopper.

Håber du kan hjælpe mig til at slippe af med disse røde knopper på mine lår og overarme. De går mig voldsomt meget på og jeg føler ikke at mine arme og lår er pæne. Jeg vælger derfor aldrig at gå med bare ærmer og topbluse, men går altid med langærmede t-shirts og bluser. Ligesom jeg foretrækker bukser og jeans fremfor nederdel. Mørke nylonstrømper kan lige gå an også en skjole, men helt sikkert er det at mine nylonstrømper bliver ødelagt og jeg ikke kan bruge dem igen. De hårde knopper på mine lår river simpelthen hul i mine nylonstrømper, så går sjældent i andet end bukser og jeans.

Ville elske at komme disse røde knopper på mine lår og overarme til livs, så jeg ligesom alle andre kan gå med stroptrøje, korteærmer, bare ben, nylonstrømper og nederdel :-D Har haft disse knopper i flere år nu og de er bare voldsomt irriterende! 

Krydser fingre for at du kan hjælpe. 

Håbefulde, Line

Svar til: “Knopper på overarme og lår? (keratosis pilaris)”

Hej Line

Jeg vil da helt sikkert meget gerne hjælpe! Jeg kan også meget nemt fortælle dig, hvad disse knopper på armene og lår er. Det er temmelig sikkert Keratosis Pilaris. Og jeg skal da meget gerne hjælpe dig med råd til, hvordan du bedst behandler knopper på armene og ligeledes dine lår, så du kan få en pæn ensartet hud.

Først og fremmest så vil jeg da lige skynde mig at indskyde, at jeg naturligvis er rigtig ked af at høre du har dette hudproblem. Og jeg er da virkelig også meget ked af at høre, at du har kæmpet med problemet i flere år. Nu skriver du intet om, hvad du har forsøgt, men vil da virkelig have ønsket du havde skrevet tidligere – så jeg kunne få lov til at hjælpe dig til at slippe af med disse rødeknopper på lår og arme.

De knopper du plages af på dine lår og overarmene er, som du selv nævner, ikke bumser eller talgknopper. Disse små knopper er med størst sandsynlighed en hudlidelse, som hedder Keratosis Pilaris.

Keratosis Pilaris er en ganske almindelig hudlidelse, som især forekommer på overarmene. Men Keratosis Pilaris kan også forekomme på kinderne, lårene og bagdelen. Keratosis Pilaris er, præcis som du beskriver dem, små og hårde knopper.

Farven på knopperne er normalvis hvid, men knubber og skrubber man på dem, så bliver de røde – altså når du irriterere huden, så bliver de røde. Og langt de fleste, som lider af Keratosis Pilaris vil mene at knopperne er røde – det er nemlig ganske nemt at få irriteret knopperne, så de bliver røde. Rigtigt mange kan f.eks. ikke lade være at klø og kradse i knopperne og andre situationer kan blot tøj (f.eks. jeans på lårene) gnide op og ned af lår, så knopperne irriteres.

Hvad er keratosis pilaris – knopper på armene og lårene?

Keratosis pilaris er – som sagt – en meget almindelig hudlidelse, som forårsager små bumse-lignende knopper på arme, lår, kinder, og bagdel. De små knopper er ofte hvide, nogle gange røde, og klør som regel ikke.

MEN Keratosis Pilaris gør huden meget ujævn og bulet, så mange klør og kradser i knopperne – og dette laver sår, som vil klø.

Hudlidelsen Keratosis Pilaris er røde knopper på armene og lårene – og nogen gange på kinder og bagdelen. Oftest forekommer de røde knopperne på overarmene. De røde knopper er ophobninger af protein i hårrødderne i huden – så minder rigtigt meget om talgknopper, men er altså ikke talgknopper.

Hvor talgknopper vil være små hvide knopper under huden, som er helt hårde – talgknopper minder næsten om en fin lille perle, når de trykkes ud, og består af døde hudceller. Modsat er Keratosis Pilaris blot ophobning af protein (keratin), som ophobes under huden overflade ved hårsækken og trykker mod hudensoverflade – der er ingen “kugle” eller “perle” inden, men blot lidt puds i form overskydenden keratin.

Keratosis pilaris kan være en frustrerende tilstand, da den kan være svær at behandle. Selvom hudlidelsen ikke just er pæn, så er den helt ufarlig og forsvinder ofte af sig selv, men der kan gå flere år før dette sker. Det er dog ganske nemt at holde tilstanden nede indtil den forsvinder, ved at bruge forskellige hudplejeprodukter.

Hvem får keratosis pilaris?

Alle kan få hudlidelse keratosis pilaris, som er små hårde knopper i huden – knopper på armene eller lårene er de hyppigste steder problemet opstår. Faktisk skønnes det, at omkring 40 – 50% af den voksne befolkning lider af keratosis pilaris i større eller mindre grad. Du er altså langt fra alene med at slås mod disse irriterende knopper på dine lår og overarme.

Og derfor vil jeg da også gerne med mit svar til dig sikre at uddybe svaret grundigt, så endnu flere kan få glæde af det. For selvom Keratosis Pilaris er svært at behandle og fjerne 100%, så er det ganske nemt at mildne symptonerne – også vil hudlidelsen med årene forsvinde helt.

Trods 40-50% voksne lider af Keratosis Pilaris, så er hudlidelsen dog mest udbredt hos børn og unge og det vurderes at hele 50 – 80% af unge har keratosis pilaris. Specielt nyfødte plages ofte af Keratosis Pilaris – de fleste kender nok et barn, som havde massevis af små hvide knopper på benene, på arme og sågar i ansiget. For spædbørn forsvinder disse knopper dog ganske hurtigt – som oftest i løbet af nogle måneder, når huden har vænnet sig til verden udenfor maven.

Udover spædbørn, så er det især teenagere der rammes – og specielt piger, når de begynder at få deres menstruation. At sige at Keratosis Pilaris er hormonent bestemt, det kan man dog ikke – ikke desto mindre, så er hudlidelsen fortsat frustrerende og bør behandles.

Eller i hvert fald bør man sikre at gøre noget for at mildne symptonerne – fjerne hudlidelsen det kan man næppe, men man kan gøre så knopperne ikke er der mere. Og det er vel næsten det samme som at tale om at være kureret – men det vil kræve at man fortsætter med behandlingen af huden, for at knopperne ikke kommer tilbage. Også vil hudlidelse gå i sig selv i løbet af nogle år.

Netop år og alder spiller meget ind i forhold til Keratosis Pilaris. Det er nemlig en hudlidelse, som forbedres i takt med man bliver ældre. Nogle oplever af tilstanden forsvinder helt efter puberteten, men mange oplever også at tilstanden fortsætter op gennem 20erne, 30erne og 40erne.

Langt de fleste oplever dog at Keratosis Pilaris forsvinder af sig selv før eller omkring 30 års alderen, men nogle voksne i 40’erne og 50’erne har stadig keratosis pilaris.

Og fordi man er kommet gennem teenagealderen og puberteten uden at få keratosis pilaris, så kan man fortsat få lige pludseligt.

Men lad mig lige igen indskyde, at symptonerne altså nemt kan behandles. Og trods man ikke 100% kan kurere hudlidelsen, så kan man nemt få symptomerne helt væk med rigtig pleje af huden – således at ingen ser knopperne. Og det er jo netop det frusterende ved Keratosis Pilaris – specielt ved knopper på armene og benene – at de tydeligt ses og huden ser uren og usoigneret ud.

Kan også tilføje, at det desværre er er flere kvinder end mænd, som får keratosis pilaris.

Hvorfor får man knopper på armene – keratosis pilaris?

Knopper fra keratosis pilaris opstår, som tidligere nævnt, fordi kroppen producerer for meget keratin, som er et naturligt protein i huden. Det har altså ikke noget at gøre med det protein vi spiser – og Keratosis Pilaris kan ikke fjernes eller minimeres ved at stoppe med at spise protein.

Den overflødige keratin indelukker hårsækken, hvilket skaber denne knop i huden – nærved hårsækken.

Selvom man ofte har tilstanden året rundt, så har klimaet alligevel en betydning, idet at køligt og tørt vinterklima forværrer tilstanden og fugtigt og varmt klima kan forbedre lidelsen.

Meget tyder på at keratosis pilaris er arveligt. En stor andel, af dem som får hudlidelsen er i familie med andre, som har eller har haft den. Så har din mor eller far Keratosis Pilaris, så er risikoen for at du har fået hudlidelsen af dine forældre. Præcis ligesom det er meget sikkert at du vil give hudlidelsen videre til dine børn engang…

Det er dog ikke sikkert at hudlidelsen opstår samme sted på kroppen. Har din mor eller far knopper på armene, så kan du sagtens få knopper på lårene – eller andre steder på kroppen. Men har dine forældre hudlidelsen, så er det dog ret sikkert at du også vil få hudlidelsen på et eller andet tidspunkt.

Hertil vil jeg så lige skynde mig – igen igen – at indskyde, at hudlidelsen er ganske harmløs. Den er måske frustrerende og ikke særlig pæn, men udover det har den ingen betydning. Hvilket formentligt også er en af årsagerne til, at det er en hudlidelse der ikke forskes særligt meget i – og hvorfor der endnu ingen kur er på Keratosis Pilaris

Og lad mig så springe til, hvordan du bedst behandler Keratosis Pilaris og fjerne disse knopper på lår og arme.

Hvordan behandler man keratosis pilaris?

Der findes, som nævnt ingen mirakelkur mod Keratosis Pilaris. Ej heller mindes der nogen mirakelbehandling, som kan fjerne knopper – ej heller minimere knopperne – i løbet af nogle få dage.

Behandling af Keratosis Pilaris tager tid – altså behandling af symptomerne, for Keratosis Pilaris hudlidelsen vil fortsat være der. Og det skal derfor pointeres at det er vigtigt at fortsætte med behandlinge – også når knopperne ikke længere ses. Ellers vil du risikere at knopperne kommer igen. Og oftest samme sted. Har du først haft knopper på armene og fået den fjernet, men stopper behandling så opstår knopper på armene ret sikkert igen.

Behandlingen af knopper på armene og keratosis pilaris andre steder på kroppen, er egentlig ganske enkel. Den bedste løsning opnås med daglig eksfoliering med et salicylsyre produkt, som vil løsne huden, rense hudens porer og hårsække og sikre at den overskydende keratin blot løber ud på hudens overflade.

Det kunne med god fordel være min Perfect Skin Power Treat, som er god til at fjerne knopper på lår og armePerfect Skin Power Treat indeholder salicylsyre, samtidigt med at Perfect Skin Power Treat indeholder en række beroligende og plejende ingredienser for huden.

Brug Perfect Skin Power Treat en gang dagligt, når du har været i bad og vasket kroppen med en mild rens og tørret kroppen tør.

Perfect Skin Power Treat skal på en tør krop og bør lige sidde 2 minutter førend du trækker tøj på – ellers ender produktet bare i dit tøj.

Oplever du at du bliver tør efter behandling med Perfect Skin Power Treat, så kan du efter du har ventet i 2 minutter påføre en god bodylotion.

Mere simpelt bliver det ikke :-D Og du vil begynde at se resultat i løbet af nogle uger, men du skal nok forvente 3-5 måneders behandling førend alle knopper på arme og lår er helt væk – og du ikke længere oplever knopper på dine lår og arme.