Spis maven flad

Vi har alle sammen én!

Jeg vil i hvert tilfælde næsten vædde på, at du har én.
– Eller måske er det dig selv? Den ven eller veninde, der – selvom alle synes, han eller hun er dejlig – aldrig er rigtig tilfreds.

Hvis jeg skal være ærlig har jeg et par stykker. Ikke for at prale, men jeg har faktisk ere helt vidunderlige veninder, der på hver deres måde er utroligt smukke.
– Men alligevel er der altid noget, de ikke er tilfredse med.

Jeg synes, det er synd, at de har det på den måde. Og jeg prøver at hjælpe dem med at elske deres spejlbillede lige så meget, som vi andre elsker dem.

Da min gode veninde fra Aalborg ringede til mig en eftermiddag og fortalte mig, at hun var ”så træt af sin krop!”, troede jeg ”bare”, det var den almindelige usikkerhed, som igen plagede hende. Men hun insisterede på, at det var mere end det. Og for at understrege sine ord sendte hun mig et billede.
– Jeg måtte indrømme, at jeg blev temmelig overrasket.

Hun havde klaget over, at hendes mave altid blev oppustet sidst på dagen. Faktisk så meget, at hun måtte skifte tøj. Og glem da fuldstændig at tage en stram kjole på til fest! Da jeg så hendes billede, forstod jeg, hvad hun mente: Hendes mave var ganske rigtigt meget oppustet! Hun fortalte mig også, at den gjorde ondt.

Hun bad mig om hjælp, og så kom jeg i tanke om, at jeg faktisk havde hørt flere af mine veninder klage over det samme. Jeg tog det som en god anledning til at finde ud af, hvorfor så mange, særligt piger, døjer med oppustede maver.
– Jeg gør gerne mit for at se ere piger i stramme kjoler, når der er fest!

Da jeg havde læst alt, hvad jeg kunne finde om emnet og interviewet mine veninder, stod det klart, at det hele drejer sig om vaner. Særligt madvaner. Både hvad man spiser, og hvordan man spiser det.

Mine veninder indvilligede i at teste mine resultater og give mig en tilbagemelding efter to uger.

Det første svar kom fra min veninde i Aalborg. Det var ikke andet end et billede. Hun havde taget et snapshot af sig selv, på vej ud af døren til en fest: Fantastisk hår, lækker makeup og den mest sexede stramme sorte kjole.

– Og maven? Fuldstændig flad! Hun sendte mig et stort kys på billedet, og jeg kunne næsten gætte, at hun havde haft et brag af en fest.

Efter den tilbagemelding besluttede jeg at samle, det jeg havde fundet ud af i en lille guide. Der er ingen grund til at døje med en oppustet mave. Og hvis du har lyst til at tage en stram sort kjole på, skal det i hvert tilfældet ikke være din mave, der stopper dig.

Så her kommer guiden: Til hvad du skal undgå, og hvad der hjælper, hvis maven begynder at ligne en ballon.
– Men lad mig lige advare på forhånd: Vi skal ned i tarmene, og vi kommer ikke uden om prutterne.

Så husk, at det bare er gas!

Årsager

Hvis ikke det er en følge af anden sygdom, kan oppustet mave skyldes tre ting:

1. Forstoppelse.
2. Fødevarer, der fremprovokerer udvikling af gas.
3. Luft, du sluger.

De slemme

For at mindske risikoen for forstoppelse og luft i maven, kan du med fordel undgå følgende:

Drikke med kulsyre: F.eks. sodavand, danskvand, øl og desværre også champagne. Du drikker luft lige ned i maven.

Kunstige sødestoffer: De sætter gang i produktionen af mavesyre samtidig med, at de ikke kan fordøjes i tarmsystemet. Begge dele fremprovokerer udvikling af gas.

Tyggegummi og hårdt slik: Får dig til at sluge rigtigt meget luft.

Meget kød: Kroppen har sværere ved at nedbryde kød. Det betyder, at det står længere tid i dine tarme. Derfor sker der en gæringsproces, og der udvikles gas.

Fed mad: Fed mad sinker fordøjelsen og kan give forstoppelse.

Stivelse og sukker: Fødevarer med et højt indhold af sukker og stivelse giver nogle, men ikke alle, mennesker luftgener.

Stramt tøj: En stor synder, når det kommer til en sund fordøjelse. Bukser eller en nederdel, der strammer om maven, kan genere tarmenes bevægelse og forhindre normal passage. Resultatet er forstoppelse.

Rygning: Rygning af cigaretter øger mængden af luft, du sluger.

Stress-spisning: Undgå at spise for hurtigt. Hvis du stresser med at spise, sluger du mere luft. Stress omkring måltiderne kan i det hele taget forstyrre din fordøjelse.

Store måltider: Spis hellere flere mindre måltider. Det stresser ikke dit fordøjelses- system så meget.

Laktose: Mange danskere har laktoseallergi i større eller mindre grad. Resultatet er blandt meget andet luft i maven. Forsøg dig frem med at fjerne mælkeprodukter fra din kost.

Gluten: Gluten i kornprodukter er lige som laktose et problem for mange. Forsøg dig frem med enten glutenfri produkter eller ved helt at undgå kornprodukter.

De gode

Samtidig med, at du kan forsøge at undgå ”De slemme”, er der nogle gode vaner og fødevarer, der kan hjælpe den ade mave på vej.

Fibre: Der er forskellige typer kål og bælgfrugter, der ikke er så heldige, men ellers er fibre fra grøntsager din fordøjelses bedste venner. De sætter gang i maven og sørger for, at der bliver renset ud.

Vand: Drik et stort glas vand i timen. Det får det hele til at glide lidt lettere. Som man siger.

Motion: Sætter gang i fordøjelsen og kan samtidig løsne op for bevægelserne i tarmene.

Pebermynte: Virker vanddrivende og afspændende for mave og tarm. Du kan både drikke det som te, tilsætte et par dråber pebermynteolie i dit vand eller spise det som tabletter.

Resultatet

Et par uger efter, at min veninde havde fået min guide, kom hun over og besøgte mig i København. Hun havde noget at fortælle mig, som virkelig gjorde mig glad. Hun var nemlig ikke bare sluppet af med den oppustede mave. De nye vaner, flere fibre, vand og motion havde samtidig givet hende en masse ny energi og vitalitet. Det kunne jeg også godt se! Der var kommet meget mere smil: Hun strålede, grinede og havde mod på det hele.

Hun var blevet den bedste udgave af sig selv. Ligesom du kan blive: Din krop, ligegyldigt hvilken del det drejer sig om, vil reagere positivt, når den får det, den har godt af. Og det vil helt automatisk sende bølger af energi og velvære igennem dig. Det eneste, du behøver, er at forkæle dig selv med næring, pleje og gode vaner.
– Derfra er det bare at nyde den vitaliserede udgave af dig selv og vise verden din fantastiske udstråling. Gerne i en stram kjole!


Mads Timmermann

Ekspert i smuk hud og stifter af Danish Skin CareDette indlæg er markeret med