Perioral Dermatitis: Udslæt og røde knopper omkring munden

Hej Mads

Jeg plages rigtigt meget af røde knopper om munden. Det ligner næsten udslæt, som jeg har om læberne. 

Jeg er rimelig sikker på, at det ikke er akne. Jeg oplever nemlig ikke problemet andre steder i ansigtet. Kun omkring munden har jeg disse røde knopper.

Jeg har forsøgt at google det lidt og tror jeg har fundet ud af at det måske er Perioral Dermatitis. Måske du kender det? 

I hvert fald vil jeg rigtigt gerne høre, om du har nogle råd til mig, så jeg kan undgå disse røde knopper omkring munden. Altså om du kender til behandling af udslæt og røde knopper om munder? Jeg vil blive meget taknemlig for om du kunne hjælpe mig til at slippe af med Perioral Dermatitis og få en pæn hud igen.

Jeg er 32 år og har ellers en meget pæn hud. Jeg dyrker jævnligt motion, cykler altid til arbejde og spiser sundt. 

Håber du kan hjælpe :-D 

På forhånd tak, Mia

Hej Mia

Perioral Dermatitis er en hudsygdom, som giver små røde knopper omkring munden. I nogle meget få situationer – her taler vi altså virkelig sjældene tilfælde – kan de røde knopper også fremkomme rundt om øjnene og næseborene. Det normale er dog at Perioral Dermatitis opstår omkring munden, som små røde knopper.

Eller som du også beskriver det udslæt omkring munden. Knopperne er nemlig ikke særligt store, og er helt hårde. På mange måder kan Perioral Dermatitis godt minde lidt om en forbrænding fra solen.

Det er oftest kvinder, som rammes af hudlidelsen Perioral Dermatitis. Og oftest kvinder i alderen 20 til 45 år rammes af Perioral Dermatitis, men Perioral Dermatitis kan også ramme børn, mænd eller ældre personer.

Sygdommen Perioral Dermatitis er helt ufarlig, men den er selvfølgelig temmelig gerende. Der er næppe nogen, som kan lide at gå rundt med eksem lignende hud rundt om munden – eller en masse små røde knopper rundt om munden.

Årsag til røde knopper om munden

Årsagen til at man pludselig får røde knopper om munden – altså Perioral Dermatitis – er ukendt. Og det er ikke et område, der forskes ret meget i. Årsagen til at der ikke forskes så meget i Perioral Dermatitis er formentligt at det er ren og skær kosmetisk – hudlidelsen er virkelig helt ufarlig. Meget få mennesker plages af den og udover at huden er øm, rød og knoppet, så er Perioral Dermatitis forholdsvis nem at dække med makeup.

Selvom årsagen til Perioral Dermatitis ikke er kendt, så tyder noget på at mange oplever udbrud efter brug af ansigtscremer og lægemidler med binyrebarkhormon. Det er dog ikke den eneste faktor, som kan give røde knopper om munden.

Kosmetik, sollys, hormonel ubalance er også faktorer, som kan have betydning.

Symptomer på Perioral Dermatitis

Symptomerne på perioral dermatitis er udslæt omkring munden med små røde knopper på ca. 1-2 mm. Altså virkelig små knopper. Des flere knopper, des mere ligner Perioral Dermatitis udslæt og eksem. Det er det dog ikke! Perioral Dermatitis er blot små røde knopper.

Mange tror fejlagtigt at Perioral Dermatitis blot er små bumser og forveksler almindelig akne med Perioral Dermatitis. Knopperne kan også nemt forveksles med en bums. Især talgknopper og hudorme kan godt minde meget om disse små røde knopper, som er Perioral Dermatitis.

Men hvor bumser normalt findes i hele ansigtet og andre steder på kroppen, så optræder Perioral Dermatitis kun netop rundt omkring munden.

Har man Perioral Dermatitis er huden ofte meget tør og stram. Mange oplever også en let brændende fornemmelse i huden, men langt de fleste mærker slet ikke noget til hudlidelsen – altså udover at kunne se de mange små knopper.

Diagnosering af Perioral Dermatitis

En læge vil kunne diagnosticere sygdommen ved blot at tage et kig på huden. Jeg vil derfor helt sikkert anbefale dig at kontakte din læge og få 100% fastslået om der er tale om Perioral Dermatisis.

Din læge kan også fastslå om der er tale om decideret akne, eller Perioral Dermatiis.

Afhængig af om det er akne eller Perioral Dermatitis er behandlingen jo nemlig forskellig, hvilket din læge naturligvis også vil kunne vejlede dig i. Altså korrekt behandling af akne eller korrekt behandling af Perioral Dermatis.

Hvilket bringer os videre til næste punkt. Og hvad du egentlig skrev om, hvordan man behandler Perioral Dermatitis.

Behandling af røde knopper og Perioral Dermatisis om munden?

Afhængig af hvor alvorligt du er plaget af Perioral Dermatitis, så er der forskellige behandlings metoder. Meget kan du gøre allerede nu, derhjemme, for at mindske de røde knopper. Andre behandlinger af Perioral Dermatitis kræver, at du skal til lægen og have receptpligtig medicin og antibiotika, som kan hjælpe til med at fjerne de røde bumselignende knopper om din mund.

Det er dog kun i de virkelig alvorlige tilfælde, at man bør begynde på medicin og antibiotika – dette kan en læge dog altid vejlede i. Langt de fleste tilfælde af Perioral Dermatitis kan nemt behandles hjemme, med rette viden, og god hudpleje.

I forhold til behandling af Perioral Dermatitis og fjernelse af røde knopper om munden, så bør du først og fremmest undgå at bruge kosmetik, skrappe rensemidler og produkter med binybarkhormon.

Et andet rigtigt godt råd er at sørge for at minimere alle former for irritation af huden. Undgå altid at få tandpasta på huden, når du børster tænder. Undgå olieholdige hudplejeprodukter. Undgå at parfume i læbepomade, hårshampoo og sprøjt af parfume i og nær ansigtet. Undgå rygning.

Pas generelt rigtigt godt på med at få noget på huden omkring munden, som kan være med til at irritere huden.

Ved milde symptomer kan blot det at undgå irritation af huden være nok til at fjerne de røde knopper om munden.

Ved lidt mere alvorlige tilfælde af Perioral Dermatitis kan du i en periode lokal-behandle området om munden med mentronidazol creme.

Videre kan det være en rigtig god ide, dagligt at behandle huden med salicylsyre (også kaldes Beta Hydroxy Acid / BHA), da netop salicylsyre både er beroligende for huden og god mod irritation. Præcis ligesom salicylsyre vil hjælpe med til at dybderense huden og fjerne bakterierne, som skaber disse røde knopper.

– Få Perfect Skin Power Treat med salicylsyre. Og fjerne Perioral Dermatitis

Virker ovenstående behandling ikke tilstrækkeligt, så er du nødt til at søge hjælp hos din læge, hvor behandlingen oftest vil være med antibiotika. Behandlingen vil oftest være med Tetracyklin i tabletform i 2-6 måneder.

Det er dog meget få tilfælde af Perioral Dermatitis, som kræver antibiotika. De fleste tilfælde kan nemt behandles med Salicylsyre og ved at fjerne alt irritation fra huden. Og et rigtigt godt produkt med salicylsyre er netop Perfect Skin Power Treat, som hurtigt fjerne røde knopper om munden.

Langt de fleste – de mere almindelige tilfælde af Perioral Dermatitis – oplever en virkelig god forbedring af huden i løbet af blot nogle ugers brug med Perfect Skin Power Treat.

Desværre har hudlidelsen Perioral Dermatitis den uheldige egenskab at den ofte vender retur. Dette kan dog undgåes ved daglig brug af Perfect Skin Power Treat – og naturligvis fortsat at undgå at irritere huden om munden.

Et godt råd for at undgå tilbagefald er derfor at skifte makeup mærke, undgå alle typer af produkter med binyrebarkhormon og altid behandle huden med milde hudplejeprodukter uden parfume, uden farvestoffer og hudirriterende ingredienser.

Håber det var svar på dit spørgsmål. Og jeg håber du kan bruge min vejledning, så du hurtigt kan slippe af med disse frustrerende røde knopper rundt omkring din mund.


Træt af Perioral Dermatitis? Begynd at bekæmp Perioral Dermatitis EFFEKTIVT: