Vælg glæden

Et smil er verdens bedste skønhedstrick! Det er derfor, jeg altid smiler, når jeg går på gaden.

Men når jeg ser mig omkring, tænker jeg tit, at vi simpelthen må have de værste tandlæger her i Danmark!
– Ja, nu er det jo ikke fordi, jeg har lyst til at blive uvenner med en hel branche
– slet ikke én, der er bevæbnet med bor og kanyler
– men prøv at gå en tur:

Har du lagt mærke til, hvor få mennesker, der smiler? Det må være fordi, de har så grimme tænder, at de ikke vil have, at andre mennesker skal se dem.

– Eller er det mon, fordi de har noget, der rumler rundt i deres tanker og trækker mundvigen nedad?

For mit smil er naturligvis mere end bare et skønhedstrick: Jeg smiler, fordi jeg er glad. Og jeg er glad, fordi jeg har valgt at være det. Glæde er nemlig et valg!

– Lyder det lidt for godt til at være sandt? Tænker du, at det kun er noget, man kan vælge, hvis man har – og har haft – et liv uden problemer? Jeg vil dele en hemmelighed med dig: Det er noget, alle kan vælge. Også dig.

Jeg er selvfølgelig fuldstændig klar over, at vi kan komme ud for grimme ting, som helt naturligt påvirker os i en negativ retning. Det er svært at være glad for en ulykke. Men du kan alligevel komme utrolig langt ved at vælge en positiv indfaldsvinkel frem for en negativ.

Lad os begynde med at se på, hvordan du kan vælge at se din fortid, nutid og fremtid.

Fortid

En af de ting, der for alvor kan lægge en dæmper på den gode stemning, er de ting, vi har med os fra fortiden. En kuffert med minder, nogle af dem bitre.
– Men hvad nu, hvis vi satte et andet mærkat på dén kuffert? Hvad nu, hvis vi valgte taknemmelighed i stedet for bitterhed?

Jeg boede hos min mor som barn. Mine forældre var skilt, og min far var alkoholiker. Som du måske kan forestille dig, betød det, at besøg hos ham kunne være en udfordring. Det var kaotisk, der var ingen struktur, og for mig som barn var det forbundet med usikkerhed. På grund af sine problemer var min far ikke som de fleste fædre. Han var aldrig den store stærke mand, der kunne give mig tryghed, eller ham, der lærte mig at bruge en boremaskine.

Jeg kunne sikkert godt have taget minderne med mig som en kuffert fuld af bitterhed. Men jeg har truffet et valg om at se det på en anden måde: Jeg har meget at takke min far for.

At være sammen med min far, lærte mig at være rummelig og forstående overfor mennesker med store problemer. Jeg lærte at se dem som de smukke og dejlige mennesker, de også er. Jeg lærte også at være selvstændig: Der var ingen regler hos min far, og derfor måtte jeg selv lave den struktur, der manglede.
Både rummelighed og selvstændighed er egenskaber, jeg er fantastisk taknemmelig for i dag. Og jeg kan takke min far for dem begge. Den kuffert, jeg har valgt at tage med fra min far, er fuld af lærdom, som jeg ikke kunne undvære i dag.

Nutid

Men hvad så med nutiden? Alle de problemer, vi møder på vores vej. De kan da få tunge skyer til at hænge over vores hoveder.
– Igen er det et spørgsmål om, hvordan vi vælger at forholde os til det.

Nogle mennesker vælger ikke at vælge. Forstået på den måde, at de lukker øjnene og bare forsøger at komme igennem.
– Men med lukkede øjne kan vi ikke aktivt træffe de valg, der er bedst for os!

Du har sikkert hørt udtrykket ”At være til stede i nuet”. Men hvad betyder det? Det betyder, at du åbner dine øjne og mærker det, der sker. Suger alle oplevelserne til dig. Både de gode og de dårlige. Det er nemlig kun, når du er 100 % til stede i nuet og virkelig mærker efter, at du kan træffe de rigtige valg. Og de rigtige valg er dem, der gør dig glad.

Når du er 100 % til stede i nuet, er det ikke verden, der styrer dig, men dig, der styrer din verden. Du kan forholde dig aktivt til den. Lige hér og nu. Det er noget, der giver dig styrke, en følelse af at være din egen herre og en, der selv vælger det bedste. Du vælger det, der er bedst for dig og det, der giver dig grund til at smile dit smukke smil.

Fremtid

Uha, fremtiden! Det er den, der kan holde os vågne om natten fulde af bekymringer. For hvad nu hvis?! Ja, hvad nu hvis?

Vi ved det ikke. Vi har hverken tidsmaskiner eller spåkugler, og fremtiden er – heldigvis – uvis. Selv DMI, der har de mest avancerede computere, har svært ved at forudsige, hvor meget regn vi får.

Bekymringer for fremtiden er fuldstændig nytteløse. Vi kan ikke ændre, hvad vi ikke ved. Vi kan selvfølgelig tage en paraply med i tilfælde af, at det skulle blive skybrud, men der er ingen garantier for, at vi ikke får våde fødder alligevel.

Vælg derfor at være spændt på fremtiden. I stedet for at ligge vågen med bekymringer over alt det, du tror, måske vil ske. Der er en fantastisk forskel: Mulighederne for, hvad fremtiden kan bringe er uendelige, og hvis du vælger at være spændt, bliver du åben for at bruge dem.

Det kan godt være, at det bliver skybrud. Det kan også være, at den paraply, du tager med, ikke er stor nok. Men tænk nu, hvis skybruddet får dig til at løbe i læ under en markise, hvor manden eller kvinden i dit liv tilfældigvis også står? Tænk hvis den kraftige regn, får dig til at løbe ind på en café, hvor du nder en avis med en stillingsannonce, der senere giver dig dit drømmejob?
– Hvis du havde ladet bekymringerne styre dit liv, var du nok blevet hjemme.

Fremtiden er uvis, fremtiden er åben, og fremtiden er fuld af uendelige muligheder. Vælg at være spændt i stedet for bekymret: Vågn hver morgen med maven fuld af sommerfugle og glæd dig til alt det spændende, hylende morsomme, pinlige, tåbelige, skræmmende, overraskende, inspirerende, opstrammende, forfriskende, forvirrende, overvældende og sanselige, du ikke kan forudsige, men bare glæde dig til. Gå fremtiden i møde med dit vidunderlige smukke smil og din fulde tilstedeværelse. Vær åben og elsk, at hver dag er et overflødighedshorn af nye muligheder, der bare venter på, at du benytter dig af dem.

Vælg Fokus

At vælge glæden i både fortid, nutid og fremtid er også et spørgsmål om, hvordan du vælger dit fokus. Man siger, at energien strømmer der, hvor opmærksomheden er. Dét, du fokuserer på, er dét, der får al din energi.
– Så hvad vil du helst bruge din energi på?

Det du gør

Enhver virksomhed med respekt for sig selv, har en side på deres website, hvor de skriver, hvad deres mission og vision er. Ofte er det en liste med det, de kalder deres ’kerneværdier’. Det er dem, de bruger til at træffe deres beslutninger og dem, de opfordrer deres ansatte til at efterleve.
– Det har altid undret mig, hvorfor det kun er virksomheder, der gør den slags. Hvorfor ikke os som privatpersoner?

Derfor valgte jeg at definere mine egne tre kerneværdier: De tre ting, som jeg mener, er det bedste ved mig, og som jeg gerne vil have, at verden skal kende mig for. Mine tre kerneværdier er: Positiv, energisk og nærværende.

Det har betydet utroligt meget for mig at definere de tre. Det har skærpet mit fokus, og jeg kan tydeligt mærke, at min energi strømmer i retning af dem. Jeg har dem med mig i alt, hvad jeg gør.

Tidligere på året var jeg med en veninde i Barcelona. Vi skulle ned i varmen, svømme i poolen og nyde det pragtfulde solskin. Hvad tror du, vi vågnede op til den første dag? Regnen stod ned i stænger! Jeg mener ikke bare almindelig sommerregn: Det var nærmest monsunregn! Alt sejlede rundt, folk gik med korkbælter, og jeg tror, jeg så en hund med snorkel! Vi skulle kun være dernede i tre dage, og nu var den første dag allerede ødelagt. Øøv!
– Eller hvad?

Positiv, energisk og nærværende!

I stedet for at være sur på vejret, trak jeg min veninde op på tagterrassen. Vi var i store vamsede badekåber, jeg have jordbær og champagne med, og vi satte os på solsenge i tørvejr under en parasol med udsigt over byen, der svømmede rygcrawl. Det var den mest fantastiske dag! Fordi jeg valgte at fokusere på at være positiv, energisk og nærværende. Fordi jeg valgte at bruge min energi på at holde fast i mine kerneværdier og give mig selv – og selvfølgelig min skønne veninde – en grund til at smile og stråle som solen, der var gemt bag skyerne.

– Prøv det selv næste gang, det regner. Du behøver hverken have vamset badekåbe eller champagne. Du behøver ikke engang være i Barcelona. Det eneste, du behøver, er at mærke efter, hvad du har allermest lyst til og så give dig selv den dejlige oplevelse. Så bliver regnvejr pludselig godt vejr, og dit smil endnu smukkere.

Næste dag skinnede solen i øvrigt fra en skyfri himmel i Barcelona, og nu nød vi den endnu mere, end hvis det aldrig havde regnet.
– Det er en god ting at huske sig selv på: Det er mørket, der får os til at glædes over lyset. Det er kulden, der får os til at nyde varmen, og det er de regnfulde dage, der får os til at danse i solskinnet.

Det du ser

På sammen måde som det har stor betydning, hvordan du vælger at fokusere, spiller de ting, du bruger din tid på, også en vigtig rolle. For eksempel hvad du læser og ser. Når jeg står i en kiosk kommer jeg ofte til at tænke: ”Det må være vanvittig hårdt at være kvinde!”. De magasiner og blade, der er målrettet kvinder, er fyldt med stof, der – hvis jeg var kvinde – ville give mig lyst til at grave mig ned i et dybt sort hul. Det er helt modsat herremagasiner. De har godt nok nogle pæne modeller på modesiderne, men det meste af stoffet er spændende artikler om mænd med både skelletter i skabet og vigende hårgrænser. Altså som folk er flest, men stadig interessant og inspirerende.

Kvindemagasinerne har derimod teenagemodeller forklædt som voksne, opskrifter, man skal have ferie for at få tid til, boliger, ingen har råd til, osv. osv. Hvis man er heldig, er der én artikel om en kvinde, der ligner et almindeligt menneske, og som har problemer, man kan relatere til.
– Hvor peger den slags blade dit fokus og din energi hen?

Får bladene dig til at smile og elske dig selv for alt det, du er, og som folk elsker ved dig? Eller tænker du, at du burde ændre dig, for at komme til at ligne de manipulerede modelbilleder? Får du dårlig samvittighed over ikke at leve op til det, som bladet fremstiller som perfekt?

Tænk på de tre ting, der er det bedste ved dig. Det er dét, der skal have dit fokus og din energi! Det er dét, der er det vigtigste, dét folk elsker og dét, der får dit smil til at lyse rummet op og din udstråling til at være, så folk aldrig glemmer dig.

Det kommer tilbage

Prøv også at tænke på, hvor stor effekt dit positive fokus har på verden omkring dig. Kan du huske min historie om den unge dreng, der kom til en konsultation med sine store hudproblemer? Ham med det gigantiske uldne halstørklæde midt om sommeren.

Da han valgte at tage halstørklædet af og smile til de mennesker, han mødte, fik han 100 smil tilbage. Han flyttede sit fokus fra sine bumser og rettede det imod at være imødekommende overfor verden. Verden gengældte hans positive energi med endnu mere positiv energi, og inden hans togtur var slut, var hans selvværdskonto gået fra minus til et kæmpe plus.

Din energi strømmer imod det, du fokuserer på.
Den energi, du sender ud i verden, kommer mangedoblet tilbage. Din fantastiske udstråling og dit vidunderlige smil er det, folk ser, når du træder ind i lokalet, og det er det, de vil elske og huske dig for.


Mest populære produkter