Interview: Sofias forvandling fra 120 - 60 KG

Det værste, man kan sige til Sofia, er, at træning er et spørgsmål om at tage sig sammen. Hun ved nemlig, at det er opskriften på fiasko. Hvis det skal lykkes, skal det være sjovt.

For to et halvt år siden vejede 27-årige Sofia Saidana 52 kg mere, end hun gør nu. Det var for to et halvt år siden, hun tog beslutningen om at lægge sit liv om og begynde den forvandling, som knap 30.000 har fulgt med i på hendes Facebookside ”Sofias kamp fra 120 – 60 kg”.

Forud for det lå ni år, som Sofia ikke tøver med at kalde ”et helvede”.

Da verden væltede

Da Sofia var 15 år, døde hendes mor af kræft. Uden hjælp fra familien sendte det Sofia ud i et både kaotisk og tragisk forløb: ”Først kom jeg på et krisehjem, men efter et år blev jeg installeret i en lejlighed. Helt alene. Jeg var stadig dybt ulykkelig over tabet af min mor, og jeg k en voldsom depression”, fortæller Sofia.

Depressionen betød, at Sofia isolerede sig og forsøgte at kvæle smerten: ”Jeg begyndte at misbruge mad helt vanvittigt. Jeg kunne spise for 400 kroner på én dag: Is, slik, kager. Hvad som helst, der kunne fylde det store hul, jeg følte indeni”.

Sideløbende begyndte Sofia også at eksperimentere med stoffer og alkohol. Det var en ond spiral, der kun gik nedad. Imens gik vægten opad. Hvilket fik hende til at isolere sig endnu mere: ”Min vægt ramte 120 kg. Det var frygteligt. Jeg følte, at alle kiggede skævt til mig, og jeg oplevede, at de behandlede mig dårligt på grund af min vægt. Jeg skammede mig, og havde ikke lyst til at se eller snakke med nogen”.

Første skridt

Til sidst blev det dog for meget. Sofia ville ikke mere. Hun havde prøvet utallige slankekure og fulgt de gode råd i ugebladene. Men intet hjalp. Hver gang havde hun følt, at det var hende, der var noget galt med. Indtil hun begyndte at mærke efter: ”Jeg indså, at der ikke  findes én løsning, der virker for alle. Man må mærke efter inde i sig selv, og gøre det, der virker. Det, der gør én glad”, understreger hun.

Og så begyndte Sofia den lange rejse, der ikke bare fik kiloene til at rasle af, men også åbnede en hel ny verden. Fyldt med glæde, mental healing og flere tusinde følgere. Ifølge hende selv var det med små skridt i begyndelsen: ”På grund af min vægt, kunne jeg ikke bare begynde at løbe. Det kunne mine led slet ikke klare. Jeg havde heller ikke lyst til at gå i fitnesscenter, fordi jeg skammede mig over min vægt. Derfor begyndte jeg at powerwalke. En time et par gange om ugen. Samtidig huskede jeg de små ting, som at tage trappen, cykle i stedet for at tage bussen og så videre. Små ting, men med stor effekt”.

Følgerne

Resultaterne lod ikke vente på sig. Allerede den første uge tabte Sofia 7 kg, hvilket i sig selv var utroligt motiverende. Hun kunne mærke, at hun var på rette kurs, og hun havde lyst til at dele sine oplevelser med verden: ”Jeg oprettede min Facebookside ”Sofias kamp fra 120 – 60 kg”, fordi jeg ved, at jeg ikke er alene. Der er mange andre, der er i samme situation. Det er dem, jeg håber, jeg kan hjælpe. Hvis jeg kan inspirere og motivere bare én til at begynde at gøre noget godt for sig selv og få det bedre, så har det været det hele værd!”, pointerer hun.

Og Sofia havde tydeligvis ret. På meget kort tid fik hendes side flere tusinde faste følgere, og i dag er den blevet et forum for gensidig inspiration. Ifølge Sofia går det nemlig begge veje: ”Jeg er meget ærlig. Både når det går godt og skidt. Og det samme er mine følgere. Vi har et fællesskab, og jeg får utroligt meget igen. Det motiverer mig fantastisk meget til at fortsætte”.

Sjov træning er god træning

Da Sofia havde tabt sig tilstrækkeligt til at skrue op for træningen, meldte hun sig ind i et fitnesscenter. Her fik hun lagt en træningsplan og begyndte at komme der fast. Hun fandt dog hurtigt ud af, at hun igen måtte mærke efter for at finde sin helt egen løsning: ”Jeg har prøvet så meget forskelligt, og jeg ved, at hvis træning er en sur pligt, bliver det ikke til noget. Derfor træner jeg i dag både i fitnesscenter og i et dansestudio. Jeg går i fitnesscenteret to gange om ugen til TRX, der er funktionel træning til høj musik og to til tre gange i Ronnie Handskemagers dansestudio. Der er ikke indviklede dansetrin, men simpelthen bare ”ryst-numsen-dans”. Det er livsglæde og fart over feltet. Lige noget for mig og slet ikke noget, jeg skal tage mig sammen til eller være stærk for at komme afsted til”.

Nu og fremtiden

Sofia har tabt 52 kg. Ifølge hende selv mangler hun stadig otte kilo, før hun er i mål, men det betyder ikke, at hun er færdig:
”Selvom jeg når min idealvægt, betyder det hverken, at jeg stopper med at træne eller at arbejde med mit forhold til mad. Jeg har stadig lang vej endnu. Jeg ville heller ikke kunne undvære min træning. Det giver mig så meget energi, og jeg vil bestemt ikke være foruden alle de dejlige endorfiner. Det er sådan et humørboost, når pulsen kommer op. Det kan hverken is, kager eller slik hamle op med!”, slutter Sofia.

Sideløbende med sin forvandling har Sofia uddannet sig til kostvejleder, og hun er ved at starte eget firma. Her vil hun hjælpe andre, der har brug for at tabe sig eller få et bedre forhold til mad.


Mads Timmermann

Ekspert i smuk hud og stifter af Danish Skin CareDette indlæg er markeret med