Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Skrevet af Mads Timmermann

Sukker - Hvad gør sukker ved huden og kroppen?

For meget sukker i kosten kan give rynker. Så skær ned på dit sukkerindtag og få en pænere hud og sundere krop. Sukkerguide klik her!

9.2 ud af 10. Baseret på 1500+ anmeldelser.

Ja, vi kommer ikke uden om det. Det vidunderlige søde sukker. Redningsplanken sidst på dagen, når energien er ved at løbe tør.

Men, hvad hvis jeg fortalte dig, at du kan være sprængfyldt med energi. Hele dagen. Specielt, hvis du undlader at spise sukker? Der er nemlig – groft sagt – intet godt ved forarbejdet sukker. Og det værste er, at det faktisk suger energien ud af dig!

Lad os begynde med dén:

• Sukker dræner dig for energi. Når du spiser sukker pumper bugspytkirtlen insulin ud i blodet. Det betyder, at det sukker, du spiste, lynhurtigt bliver nedbrudt, og samtidig at dit blodsukker styrtdykker. Det kommer faktisk under det niveau, det havde, før du spiste sukker. Du kommer altså hurtigt op, men endnu hurtigere længere ned.

Og der er mere:

• Sukker er tomme kalorier. Du får hverken vitaminer eller mineraler sammen med sukker.

• Sukker er stærkt vanedannende. Mere end både cigaretter og alkohol.

• Sukker stresser din krop, hvilket kan føre til vedvarende inflammationer.

• Sukker kan give fedt i leveren og bughulen.

• Sukker er blevet udpeget som den væsentligste årsager til den fedmeepidemi, der hærger i den vestlige verden.

• Sukker giver insulinresistens, der er forstadiet til sukkersyge.

• Sukker nedbryder kollagen. Din hud bryder sig virkelig ikke om sukker. Den bliver faktisk helt rynket af det! Et andet stort problem med sukker er desværre, at det efterhånden er så svært at undgå. Der bliver brugt enorme mængder sukker i de fleste forarbejdede fødevarer. Brød, morgenmadsprodukter, pålæg, pizzaer, burgere, osv. bliver tilsat ekstra sukker.
– Synes du, at det hele bliver for deprimerende nu?

Ja, men det har også været en ordentlig omgang. Der er dog ingen grund til at fortvivle. Selvfølgelig kan det være svært at komme uden om sukker, når nu producenterne af vores fødevarer tilsyneladende tilbereder al mad som wienerbrød. Men du kan godt undgå det. Læs på pakningen, hvad der er i varen. Alt, der slutter på -ose, er sukker. Det samme er alle varianter af sirup. Undgå det, og så er du rigtig langt.

– Og hvad med energien?
Ja, vi har jo allerede fundet ud af, at sukker faktisk slet ikke giver dig særlig meget energi. I hvert tilfælde kun i meget kort tid. Et rigtig godt energiboost kan du derimod få med en lækker juice lavet med grøntsager og lidt frugt. Det giver energi og vitalitet, der holder længe og samtidig et ordentligt skud vitaminer og mineraler, der plejer og nærer dig og din krop.