Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Skrevet af Mads Timmermann

Sådan fungerer sved på din krop

Læs mere om hvordan sved påvirker din krop og hvordan den kan have betydning for om du har bumser, akne og uren hud. Få flere tips og tricks til en smuk hud

9.2 ud af 10. Baseret på 1500+ anmeldelser.

Sved (også kaldet perspiration eller transpiration) er produktion og fordampning af en væske, der mest består af vand og salt (natriumklorid), der bliver udskilt af hudens svedkirtler.

Mennesker sveder hovedsageligt for at regulere kroppens temperatur. Du kan nærmest tænke på sved, som menneskets naturlige aircondition.

Lige så snart hudens overfladetemperatur kommer over 37 grader øges svedproduktionen, og når sveden fordamper fra huden, bliver kroppen afkølet. Det er præcis den samme mekanisme som i klimaanlæg og køleskabe.

Modsat et klimaanlæg, som blot arbejder hårdere og bruger mere strøm på afkølingen, så er din krop indrettet til at tilpasse sig omgivelsernes temperaturændringer.

Går sommerferien for eksempel til Thailand, Grækenland eller andre varme lande, så vil du måske bemærke, at du i starten af ferien er ved at gå til af varme, og sveder voldsomt meget lige pludseligt.

Efter 7 – 14 dage føles det hele meget rarere og du oplever ikke at du sveder så voldsomt længere. Tro mig, du sveder stadigvæk! Det foregår bare konstant, fordelt 24 timer igennem dagen og ikke voldsomt på én gang. Din krop har tilpasset din svedproduktion til de højere temperaturer.

Faktisk kan du svede helt op til 8 liter på en dag, hvorfor det også er vigtigt at drikke langt mere væske under sydens varme himmelstrøg, på stranden og når du træner, end hvad du er vant til normalt.

Modsat hvad de fleste tror, så er sved faktisk en lugtfri væske. Sved består af cirka 98 % vand, 1 – 2 % salt (natriumklorid) og det bakteriedræbende stof Dermicidin.

Synes du, at sved lugter? Så prøv engang at lugte til helt frisk sved. Ingen lugt overhovedet.

Prøv at smag på sved. Det smager af salt, ik’?

Lugten af armsved og sure sokker opstår først, når bakterier, som lever på huden, begynder at æde løs af de proteiner, som også findes i sveden. Lugten skyldes at de nedbrudte proteiner omdannes til blandt andet ammoniak og svovlholdige forbindelser.