De bedste råd til solcreme på badeferie

Langt de fleste elsker solen, og rejser ofte på sol og badeferie. Måske du gør det samme?

Måske du netop, når du tager på ferie til sol- og badedestinationer, sørger for solbeskyttelse?

Måske du faktisk er rigtig god til at huske solbeskyttelse, når du opholder dig ude i længere tid – for eksempel skiferier, på stranden, ved poolen og når solen bager ned fra en skyfri himmel?

Selvom du er smurt ind i solcreme, så må du ikke tro, at du bare kan opholde dig i solen uden videre tanke. Du overvurderer solcremernes virkning, ved at tror, at du er komplet beskyttet, når du er smurt korrekt ind i solcreme.

Ved at bruge solbeskyttelse reducerer du risikoen for solskoldninger, men risikoen for at få hudkræft øges jo længere tid, du opholder dig i solen – også selvom du bruger solcreme. Det samme gælder irritation af huden, udtørring og forstyrrelse af hudcellerne. Alle faktorer, som kan risikere at forårsage bumser og uren hud.

Du bliver jo eksempelvis stadigvæk brun, selvom du bruger solcreme. Hudcellerne påvirkes derfor stadigvæk!

Solcreme skal derfor ikke bruges, for at du kan opholde dig længere tid i solen, men for at undgå solskoldning og de voldsomme skader, som huden får ved solskoldninger.

Her tænkes ikke på skaderne, der opstår lige i øjeblikket, såsom rødme, kløe og afskalning.

Der tænkes på de skader, der mangedobles ved en solskoldning: Hudkræft, rynker, pigmentforandringer, nedbrudt immunforsvar, ødelagt kollagen og forværring af bumser.

Det bedste solråd er derfor altid at opholde sig så kort tid i solen, som muligt. Hvor længe du kan tåle solen afhænger af, hvor følsom du er over for solen, hvilken tid det er på dagen, hvilken årstid det er og hvor du befinder dig.

Husk specielt at undgå at være i solen midt på dagen, det vil sige mellem kl. 12 og kl. 15, hvor solens uv-stråling er kraftigst. Næsten halvdelen af dagens uv-strålingen falder i dette tidsrum.

Vælg derfor at søge skygge midt på dagen. Skal du opholde dig i direkte sol, så gør det før kl. 12 eller efter kl. 15, når det er muligt.


Mads Timmermann

Ekspert i smuk hud og stifter af Danish Skin CareDette indlæg er markeret med