Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Skrevet af Mads Timmermann

Tørre sprukne læber

Lider du også af tørre eller sprukne læber? Oftest skyldes tørre læber det kolde vejr i norden! Få guides til pleje af læber og få smukke, bløde læber igen.

4.7 ud af 5. Baseret på 1500+ anmeldelser.

Få smukke læber med denne simple guide

Fugtede og velplejede læber ser bare lækrere ud end sprukne, tørre og sårede læber. Og hvem vil ikke gerne have smukke kysseklare læber?

Rigtig mange oplever dog fra tid til anden at få tørre læber – ligesom enkelte næsten altid går rundt med tørre læber, som let sprækker og revner. Især om vinteren oplever mange at deres læber tørrer ud og trænger til fugt.


Sådan undgår du tørre og sprukne læber

Det korte svar og løsningen på tørre og sprukne læber, er at bruge en velformuleret læbepomade, som du kontinuerligt fugter dine læber med. Hav gerne altid en læbepomade med i lommen – hvornår du pludselig får brug for at fugte dine læber kan ingen svare dig på.

Hvad der dog er sikkert er, at spyt ikke er godt til at fugte dine læber med, ligesom det er sikkert, at de fleste synes at fugtede, velplejede læber er smukke og et tegn på sundhed – hvilket vel også er en ganske god årsag til altid at have en læbepomade med, så man lige kan fugte læberne inden man skal til et møde eller lignende.


Derfor får du tørre læber

Huden på vores læber er ekstremt tynd. Faktisk så tynd, at man kan se de mange tusinde blodkar under huden på læberne. Dette er faktisk årsagen til at vores læber er røde, ligesom det er årsagen til at vores læber bliver blå i koldt vejr – på grund af kulde lukkes der nemlig for blodstrømningen til blodkarrene, som derfor bliver blå.

Vores læber har ingen talgkirtler eller svedkirtler, hvilke også gør at fugttabet i huden på læberne er tre til ti gange højere end på huden i resten af ansigtet og på kroppen.

Netop derfor reagerer huden også langt voldsommere på de faktorer, som er med til at udtørre vores hud – faktorer, som forurening, klimaændringer, temperatursvingninger, cigaretrøg (også passiv rygning), mangel på væske og så videre.

Den største årsag til sprukne tørre læber er klima- og temperaturændringer, hvorfor også vinteren er hård ved vores læber. En høj og lav luftfugtighed eller varme inden døre kan også forårsage sprukne læber.

Afskalning af læberne med revner i mundvigene er tegn på B2-vitamin- og/eller B6-vitaminmangel.

Årsagen kan også være en gærinfektion, som især diabetikere er særligt udsatte for.

Ekstremt sprukne læber er et tegn på for meget A-vitamin, eventuelt i forbindelse med medicin, medicin mod bumser eller stærke A-vitamin kosttilskud.

læs videnskaben bagved, hvorfor du får tørre læber her


Husk solbeskyttelse til læberne – især tørre læber!

På grund af at læberne er så ekstremt tynde, så er det også vigtigt at huske solcreme til læberne. Først og fremmest fordi solens UV-stråler kan være direkte årsag til sprukne og tørre læber, men især også for at beskytte de tynde læber imod hudkræft.

Beskyt derfor dagligt læberne med en læbepomade med solfaktor 15 (HUSK at være opmærksom på både UVA- og UVB-beskyttelse) – også når det er overskyet (solens stråler er fremme hele dagen).


Undgå irritation på læberne

Mange kan godt lide en læbepomade med duft eller smag. Det er dog en meget dum idé at bruge en læbepomade med parfume, farve eller smagsstoffer. Disse ingredienser vil nemlig være med til at irritere læberne og selvom der er fugt i læbepomaden, så vil læberne bliver udtørrede og man vil hurtigt skulle smøre igen.

Desuden kan denne irritation føre til ekstremt tørre løber, sprukne læber, overfølsomhed og lignende.

Hvis du gerne vil have god smag i munden og dufte godt, så tag et stykke tyggegummi samtidig med at du smører dine læber med en læbepomade uden irriterende ingredienser.

Ingredienser som menthol, eucalyptus, kamfer, citrus, pebermynte og andre duftstoffer bør aldrig være i læbe- eller andre hudplejeprodukter.


Beskyt læberne om natten

Har man tendens til tørre og sprukne læber, så kan det være en rigtig god idé at smøre et ekstra tykt lag blødgørende læbepomade på sine læber natten over – man hverken spiser eller drikker om natten, så læbepomaden sidder længere tid på læberne.


Slik ikke på læberne

Mange der lider af tørre og sprukne læber, falder i fælden, hvor de slikker på læberne gentagne gange.

Det kan dog ikke anbefales og er en rigtig dårlig metode til at tilføre fugt til dine læber. Læberne vil kun kort blive fugtet, men hurtigt derefter være endnu tørrere. Årsagen til dette skyldes, at mundens spyt vil ødelægge læbernes tynde hudlag.


Læbepomadeafhængighed

Du har måske hørt nogen sige at de ikke vil bruge læbepomade, da man bliver afhængig?

Dette er dog langt fra sandt! Du bliver jo heller ikke afhængig af broccoli, blot fordi du spiser meget af det og din krop kan mærke at det er sundt og godt for dig.

Du skal dog være opmærksom på at anvende en velformuleret læbepomade uden irriterende ingredienser. Så vil en læbepomade hjælpe dig til at undgå sprukne og tørre læber.

=> Få en god læbepomade til tørre løber her