Psoriasis hudpleje – Behandling af psoriasis

Hej Mads

Hvordan behandler jeg min psoriasis hud?

Svar fra skønhedsekspert Mads Timmermann

Psoriasis er en alvorlig hudsygdom, som rammer både kvinder og mænd i alle aldre, dog ses udbrud oftest i 20- og 30-års alderen.

Psoriasis er ikke livstruende, men den kategorises som alvorlig, da hudsygdommen kan gøre ondt, samt udseendet af psoriasis kan være meget irriterende.

Kendetegnene ved psoriasis er tykke/hævede skællende områder med små knopper, som i modsætning til bumser, ikke indeholder betændelse.

Psoriasis ses oftest i hårgrænsen og hovedbunden, på albuerne, knæene eller omkring neglene. Hele kroppen kan dog, i ekstreme tilfælde, være dækket af psoriasis.

Årsagen til psoriasis

Selvom man ikke med sikkerhed kender årsagen til psoriasis, tyder nyere forskning på, at psoriasis kan være udløst af inflammation på grund af et problem med hudens immunforsvar og T-celler (en type hvide bloglegemer).

Dette betyder kort sagt, at hvor normale hudceller produceres på 28 til 45 dage, produceres psoriasis hudceller på 3 til 6 dage. Resultatet af dette er altså dramatisk celleproduktion, som er årsag til de skællede hudlag.

Psoriasis og genetik

Psoriasis kan være genetisk bestemt, da man ser at en tredjedel af patienter med psoriasis også har familiemedlemmer, som lider af psoriasis.

Behandling af psoriasis

Desværre findes der ingen kur eller direkte behandling mod psoriasis, men nedenstående muligheder har vist sig effektive til lindringen af denne alvorlige hudlidelse.

Det kan kræve eksperimentering for at finde ud af, hvilke behandlingsmetoder mod psoriasis der virker bedst for en selv – man bør dog afprøve metoderne, med mindst alvorlige bivirkninger først.

Salicylsyre mod psoriasis

Daglig brug af BHA produkter vil løsne hudens øverste lag af hudceller samt reducere rødme og irritation, og er derfor meget velegnet til daglig behandling af psoriasis.

Smooth Skin Treatment med 2 % BHA (salicylsyre) bør bruges på daglig basis til lindringen af psoriasis.

Kortisoncremer mod psoriasis

Kortisoncremer reducerer inflammation og kløe, samt mindsker hudens naturlige celledeling, og er derfor en effektiv behandlingsform for psoriasis.

Bivirkninger ved brugen af kortisoncremer omfatter svie, irritation, tørhed, bumser, udvidede blodkar og tab af hudfarve. Dette afhængig af koncentrationen af kortison.

Tjære mod psoriasis

Stenkulstjære kan bruges til behandling af psoriasis og fåes både i håndkøb samt på recept i styrker fra 1% til 5%.

Grunden til at tjære er effektiv i behandlingen af psoriasis skyldes, at tjære mindsker hudens celledeling, hvilket vil mindske forekomsten af psoriasis.

Bivirkningerne ved tjærebehandling mod psoriasis er, at huden bliver ekstremt følsom overfor UV-stråler (solen), tjære kan forårsager irritation, lugte slemt samt misfarvefarve tøj.

Lysbehandling mod psoriasis

Udsættelse for UV-stråler nedsætter hudens celleproduktion, hvilket derfor effektivt også kan forbedre, og endda fjerne, psoriasis i en periode.

Bivirkningerne ved denne behandlingsform er dog at huden ældes ekstra hurtigt, hudens immunforsvar nedsættes og man har en langt større risiko for at udvikle hudkræft.

Benyttelse af lysbehandling mod psoriasis er altså effektivt, men bivirkningerne er også store. Denne behandlingsmetode bør derfor bruges med omtanke eller helt undlades, til fordel for andre behandlingsformer.

UVB-stråler mod psoriasis

Den største årsag til ældning af huden samt hudkræft er UVA-stråler, som solen udsender. Kortvarigt brug af UVB-stråling hos hudlægen, er en meget mere sikker måde at lysbehandle psoriasis.

UVB laser mod psoriasis

En nyere behandlingsform mod psoriasis er lasere, der udsender UVB-lys.

UVB lasere virker hurtigere end sollys eller UVB-bestråling og dramatiske forbedringer ses allerede ved 10 behandlinger - en anden meget nævneværdig fordel er, at UVB lasere kan behandle målrettede områder og man derfor ikke behøver udsætte større dele af kroppen for behandlingen (ligesom med UVB-stråler, nævnt ovenfor).

Psoriasis og kost

Selvom det ikke er bevist, at kosten har indflydelse på psoriasis, oplever mange en ekstrem forbedring af deres psoriasis, hvis de spiser mange flere sunde fødevarer i form af grøntsager, frugter, nødder, kerner, fisk og sunde vegetabilske olier.

At mindske indtaget af sukker, hurtige kulhydraterr, kød og stærke krydderier, vil også forbedre udseendet af psoriasis.

Det kan være en stor fordel at indtage masser af frugt og grønt via friskpresset juice og smoothies, da man kan indtage mange sunde fødevarer, som optages ekstra hurtigt i kroppen.

Ha' en dejlig dag!

Kh fra Mads =)

Spørgsmål og Svar

Generel hudpleje

Akne og bumser

Solbeskyttelse

Øjenpleje

Fedtet hud

Tør hud

Sart hud

Krop

Hårpleje

Kost

Tag et kig på, hvad medierne siger
om Danish Skin Care.

Mediedækning

Glade kunder

pragtfulgt service! super god hudpleje serie og alle tiders service, er der fejl ved leveringen, retter de det omgående, fik solcreme ved en fejl i stedet for shaving gel, de sendte det straks.

Susanne Larsen

  • Bliv social med os