Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Skrevet af Mads Timmermann

Her er grunden til at stress giver bumser

Der er en lang række ting, der forårsager bumser og acne. Stress giver f.ek.s bumser – Lær hvordan du slipper af med bumser, akne og uren hud

9.2 ud af 10. Baseret på 1500+ anmeldelser.

Lad os prøve at vende tilbage til indledningen for dette kapitel. Altså tilbage til situationen, hvor du har ekstra meget travlt og er ekstra meget presset.

Kort sagt en stresset periode.

Har du nogensinde bemærket, at dit spejlbillede stresser samtidig med dig. Du ser træt ud, har poser under øjnene, din hud bliver grå og du får en mere irriteret og bumseplaget hud.

Sådan har de fleste det. Rigtig mange giver årsagen mangel på søvn, dårlig kost eller at man ikke har været så meget ude. Faktorer som naturligvis også spilder ind, men stressen i sig selv er også en årsag!

I lang tid har lægerne og skønhedsbranchen haft mistanke om, at stress forværrer bumser og uren hud – og i det sidste årti har forskning underbygget denne mistanke gentagne gange.

I 2003 blev en undersøgelse fra Stanford University i USA offentliggjort i ”Archives of Dermatology”.

Her er altså ikke længere tale om gisninger, men deciderede publicerede undersøgelser i lægevidenskabelige medier – hvilket hele denne guide og min viden bygger på.

Undersøgelsen fra Stanford University, som blot er én ud af mange, viste at universitetsstuderende der allerede havde bumser, oplevede stigning i deres udbrud i løbet af en eksamensperiode.
Stigningen i omfanget af bumser og uren hud steg sideløbende med at elevernes
stressniveau i kroppen også steg.

Omfanget og mængden af bumser stiger altså sammen med dit stressniveau.

Lægerne ved endnu ikke præcist, hvordan stress forværrer bumser og uren hud. De ved
dog, at cellerne der producerer sebum i hudens porer er yderst modtagelse for påvirkning af stresshormoner. Sebum er den olieholdige væske, som produceres i hudens porer, og blandet med døde hudceller, forårsages tilstopning i hudens porer. Det er denne tilstopning, som resulterer i bumser (pustler og pabler).

Undersøgelsen fra 2003 på Stanford University blev underbygget, så sent som i 2007, af
forskere fra Wake Fores University School of Medicine i USA. Denne undersøgelse viste tilsvarende til Stanford University, at bumser og uren hud forværres gevaldigt i stressede perioder – kontra for eksempel sommerferier. På baggrund af undersøgelsens bevis og den store krydskontrol af dataene, blev denne undersøgelse publiceret i det meget anerkendt medicinske tidsskrift, Acta Derm Venereol fra Sverige – og sidenhen genpubliceret i National Center for Biotechnology & Health.

På samme måde som at forskningsresultatet i 2003, viste forskningsresultatet i 2007 en tydelig sammenhæng mellem stress og stigningen af sebum.

For dig skal du notere at stress giver bumser, ved at øge produktionen af olie i huden. Måske mere håndterbart, så skal du blot huske på, at stress giver bumser. Derfor skal du være opmærksom på travlhed, stress, overbelastning og overarbejde.

Det kan naturligvis være svært at melde fra til en eksamen – for ikke at sige umuligt. På
samme måde, som det kan være umuligt at undgå overarbejde til tider.

Dette kapitel skal på heller ingen måde være til en opfordring om at drive den af, blive doven og ugidelig. Langt fra! Du skal blot være opmærksom på, at det er vigtigt i din kamp mod dine bumser og urene hud, at få koblet fra. Få slappet af og stresset ned igen.