Stop! Solcreme er skyld i hudkræft!

Jeg elsker solen, varme og især lyset.

I mine yngre dage som teenager, havde jeg en farlig affære med solens stærke stråler. Jo mere brun jeg kunne blive, jo mere lækker følte jeg mig!

I dag er jeg meget klogere, ikke kun ved at huske min daglige solbeskyttelse, men også på ikke at blive bange for ikke-dokumenterede spekulationer og myter om, at solcreme giver hudkræft…


Fordele og ulemper ved solen

Fordele: D-vitamin

D-vitamin er et vigtigt vitamin for sunde knogler, dit immunforsvar samt dannelsen af dine blodceller.

Det gode er, at din krop producerer D-vitamin, når den bliver udsat for sol, og heldigvis skal der ikke meget til.

Ifølge World Health Organization (WHO) er 5 – 15 minutters sollys, et par gange om ugen, nok til at opretholde et sundt D-vitamin niveau.

Ulemper: Hudskader (bl.a. rynker og pigmentering) samt hudkræft

Når din hud bliver mørkere er det en advarsel om, at din krop forsøger at forhindre yderligere DNA-skader.

Derudover er solen skyld i pigmentforandring, læderagtig hud, rynker i huden samt dødelig hudkræft.


MYTE: Solcreme giver hudkræft

Frygten for at solcreme giver hudkræft kommer frem i forskellige medier, nyhedsbreve og på internettet, og selvom at denne frygt kan lyde overbevisende, findes der absolut ingen veldokumenteret forskning, der dokumenterer dette!

Forskning har tværtimod dokumenteret de mange klare fordele ved daglig brug af et bredspektret solfilter med SPF 15 eller højere, året rundt.

Risikoen for dødelig hudkræft mindskes gevaldigt ved daglig brug af solbeskyttelse.

Desuden viser forskning en dramatisk yngre hud med færre rynker og meget mindre pigmentforandringer (din hud vil se minimum 4 1/2 år yngre ud).


Mere hudkræft i skønhedsbranchen?

Lad os antage at solcreme virkelig var årsag til hudkræft, så burde hele skønhedsbranchen (dén del af branchen som bruger solcreme dagligt) lide gevaldigt af hudkræft.

Sandheden er bare, at dette ikke er tilfældet!


Tro ikke på alle former for forskning!

For at give dig endnu et eksempel på, hvorfor nogle mennesker advarer imod blandt andet A-vitamin i solcremer som værende kræftfremkaldende, så skyldes denne påstand ét enkelt ti år gammelt forskningsresultat, som ikke er blevet offentliggjort.

Sagt på en anden måde, det er ikke underbygget veldokumenteret forskning.

I denne ene forskning påførte man voldsomt store mængder ren A-vitamin direkte på rotters hud, som i forvejen var disponibel for hudkræft.

Derefter udsatte man rotterne for UV-stråler, og de fleste udviklede hudkræft.

Men det gjorde 80 % af rotterne som IKKE havde fået A-vitamin på huden OGSÅ!

A-vitamin i hudpleje er en effektiv antioxidant (som beskytter din hud), men der bliver aldrig brugt så høje koncentrationer som i dette forskningsresultat med rotterne.

Husk desuden også på, at hvis vi proppede rotter med flere kilo broccoli hver dag, ville de udvikle sygdomme, da de bliver fyldt op i så ekstreme mængder.

Fordi at nogle skeptikere har et forskningsresultat bag sig, er det ikke ensbetydende med at det er veldokumenteret forskning.


Konklusion: Frygt ikke din solcreme!

Der bliver løbende forsket i forebyggelse mod hudkræft, og daglig brug af en solcreme med minimum SPF 15 og UVA-filter, er den absolut bedste måde at holde din hud – og dig selv – sund, smuk og lækker. Året rundt.


Forresten… Og naturligvis 🙂

ALLE Danish Skin Care dagcremer indeholder solbeskyttelse. Både UVA- og UVB-solfilter.

Så med en dagcreme fra Danish Skin Care, så er du perfekt beskyttet 365 dage om året.

Læs nærmere om solcremerne her