Rosacea

Mange plages af rosacea – og meget få kender til korrekt behandling.

Rødmosset, hævet og blussende hud

Rosacea er en betændelsestilstand i huden, der viser sig ved rødme og hævelse af huden i ansigtet i større eller mindre grad. Rosacea er ikke særlig pænt, og kan være temmelig generende for dem, der er ramt af denne hudlidelse.

7 fejl de fleste med rosacea begår

Der er mange myter om behandling af rosacea. Her er 7 typiske fejl, som begås ved behandling af rosacea:

 • Solbader eller tager solarium

  Solen er dejlig! Solen er dog også årsag til rosacea samt forværring heraf. Pas derfor ekstra godt på med solbadning og solarium.

 • Spiser krydret mad

  Krydret og stærk mad er vældig populært. Lider man af rosacea, så skal man være varsom med krydret mad. Det vil nemlig blot forværre udbruddet af rosacea og få huden til at blusse op. Pas derfor på med hvidløg, karry, chili, og krydret mad.

 • Stort forbrug af salt og sukker

  I forlængelse af ovenstående så er det også en ret stor fejl at spise meget sukker og salt, hvis du plages af rosacea. Slik, sodavand og chips bør du især passe på med, da du her får en stor koncentration på en gang, hvilket vil forværre udbrud af rosacea.

 • Varme eller kolde bade

  Rigtig mange kan godt lide at tage varme bade. Andre starter dagen ud med at smide iskoldt vand i ansigtet. Nogle nyder en tur i saunaen eller i dampbadet. Hvis du plages af rosacea, så er det en rigtig dårlig idé at udsætte din hud for store temperatursvingninger på den måde.

 • Bruger olie i ansigtet

  Folk med rosacea hud får let bumser. Pas derfor på med at bruge olie i ansigtet, da det vil øge risikoen for tilstopning af hudens porer og dermed udvikling af bumser.

 • Forveksler med akne

  Fordi at folk med rosacea hud har tendens til at få bumser, så forveksles denne hudlidelse ofte med akne. Rosacea er ikke akne. Sørg derfor at pleje huden korrekt og ikke med produkter mod akne.

 • Undlader at behandle og søge hjælp

  Den største fejl du kan begå, hvis du plages af rosacea, er at lade vær med at gøre noget ved det. Rosacea er en betændelsestilstand i huden, som skal behandles for at undgå at det forværres eller spredes. Ubehandlet rosacea kan hurtigt udvikle sig til et langt større problem.

Det var 7 typiske fejl, som mange med rosacea begår. Der findes mange flere! Især i forhold til pleje af rosacea med hudpleje. Her er de 3 største fejl ved hudpleje mod rosacea:

 • Solbeskyttelse. Rigtig meget hudpleje mod rosacea indeholder ikke solbeskyttelse. I og med at solen netop er årsag til forværring af rosacea, er det vigtigt med solbeskyttelse!
 • Sart og sensitiv hud. Rosacea hud er virkelig sart og sensitiv hud! Hudpleje til rosacea skal derfor også være til sart og sensitiv hud, så der ikke skabes irritationer.
 • Fokus på bekæmpelse. Fejlagtigt fokuserer meget hudpleje mod rosacea på at berolige huden i stedet for at behandle selve problemet.

Rosacea er desværre en hudlidelse, hvor der sælges meget hudpleje, som kun har fokus på en lille del af behandlingen. Derfor er vigtigt at være opmærksom på at finde en hudpleje, som hjælper tilstrækkeligt mod problemet.

Udfordringer med rosacea

En stor udfordring med rosacea er, at årsagen til hudlidelsen endnu er ukendt. Desuden forskes der meget lidt i rosacea, da det hovedsageligt er en kosmetisk hudlidelser – og kun rammer 3-5 % af befolkningen. Typisk i 30-50 års alderen.

Den største udfordring er lægemidlerne mod rosacea. Mange læger udskriver cremer med binyrebarkhormon til behandling af rosacea. Binyrebarkhormon er et kraftigt lægemiddel, som blot vil forværre rosacea efter langvarigt brug.

Piller mod rosacea

Ved voldsomme tilfælde af rosacea kan læger udskrive tetracyklin til behandling af hudlidelsen. Tetracyklin er en antibiotikakur, som har vist effekt mod rosacea. Piller mod rosacea er dog forbundet med mange bivirkninger for kroppen og huden.

Ældre kvinde med rosacea i ansigtet

Sådan behandler du rosacea

Lægemidler er langtfra den bedste løsning mod rosacea. Hudpleje kan gøre meget for at hjælpe huden og bekæmpe rosacea – og hudpleje er ikke forbundet med bivirkninger. Desuden plejes og repareres huden samtidigt med bekæmpelsen af rosacea.

 • Vælg hudpleje uden parfume og farvestoffer

  Rosacea er sart hud og skal ikke irriteres. Så undgå parfume, farvestoffer og andre irriterende ingredienser fra din hudpleje.

 • Fokus på beroligende ingredienser

  Sart og sensitiv hud – og især rosacea hud – har brug for beroligende ingredienser. Det kan være aloe vera, kamille, agurk, allantoin, hyaluronsyre o.l.

 • Husk reparerende ingredienser

  Rosacea hud er skadet hud, og derfor er det enormt vigtigt at huske de reparerende og genopbyggende ingredienser såsom C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin o.l.

 • HUSK solbeskyttelse!

  Sørg for at din dagcreme indeholder solbeskyttelse, så du er beskyttet 365 dage om året. Hav fokus på solfaktor 15 og ikke højere end det, da det skaber irritationer i huden. Husk ligeledes at din solbeskyttelse skal indeholde UVA og UVB solfilter.

 • Bekæmp rødme

  Salicylsyre er fantastisk til bekæmpelse af rosacea og vil samtidigt hjælpe med at fjerne rødmen i huden. Salicylsyre er nok den vigtigste ingrediens i hudpleje mod rosacea!

 • Fokuser på mangfoldighed!

  Det er vigtigt at huske på, at der ikke findes nogen mirakelkur mod rosacea. Hav derfor fokus på en bred vifte af ingredienser, der hjælper mod hudlidelsen.

Vand og vanddråber
Kvinde med brunt hår smiler

Der er meget mere, du selv kan gøre!

Lægemidler mod rosacea har mange bivirkninger, og resultatet er langtfra garanteret. Du har langt større behandlingsmuligheder med hudpleje mod rosacea – og du kan gøre meget mere selv:

Minimer alkohol!

Alkohol er ikke årsag til rosacea, men har du rosacea vil alkohol forværre udbruddet.

Drop komælk

Mere og mere forskning tyder på en sammenhæng mellem irritationer i huden, hudproblemer og mælk. Derfor er det måske på tide for dig at tænke på, om mælk kun er for babyer og ikke for dig.

Spis grønt!

Grøntsager er sprængfyldt med masser af sunde vitaminer og mineraler, som effektivt vil hjælpe dig med at få en flottere hud. Især hvis du samtidigt skærer ned på kødet.

Ingen regel uden undtagelser!

Trods rosacea hud helst ikke skal blive for varm eller for kold, så er træning super godt. Så få endelig pulsen op – det udskifter nemlig blodet, og hjælper til hurtigere behandling.

Danish Skin Care stifter Mads Timmermann

Få mere information og hjælp til behandling af rosacea

Vil du gerne vide mere om behandling af rosacea? Så tjek disse guides:

Se alle skønhedsguides