Sådan behandles rosacea

Her kan du læse, hvordan du kan komme hudlidelsen rosacea til livs.

rosacea
Forside / Blog / Hudtype / Rosacea

Rødmosset, hævet og blussende hud

Rosacea er en betændelsestilstand i huden, der viser sig ved rødme og hævelse af ansigtshuden i større eller mindre grad. Rosacea er ikke særlig pænt og kan være temmelig generende for dem, der er ramt af denne hudlidelse.

Heldigvis er lidelsen ikke uhelbredelig, og med god hudpleje har du faktisk rigtig gode chancer for at komme lidelsen til livs – det ved jeg med sikkerhed.

Danish Skin Cares produkter er nogle af de mest effektive mod netop denne lidelse, så dem vil jeg naturligvis anbefale dig at prøve, hvis du har svært ved at få bugt med lidelsen.

Vores samlede sæt er i særdeleshed effektivt mod rosacea. Du får evidensbaserede produkter til at bekæmpe hudlidelsen:

Samlet sæt

978 kr. 1166 kr.

Få den hud, du altid har ønsket dig

Vores videnskabsbaserede, enkle og effektive alt-i-et hudplejesæt har hjulpet mere end 65.000+ med at bekæmpe deres hudproblemer.

415+ før/efter fotos

7 fejl, de fleste med rosacea begår

Der er mange myter om behandling af rosacea. Her er 7 typiske fejl, som begås ved behandling af rosacea:

1) Solbader eller tager solarium

Solen er super dejlig! Men solen er samtidig også årsag til rosacea og forværrer ligeledes tilstanden. Pas derfor ekstra godt på med solbadning og solarium.

2) Spiser krydret mad

Krydret og stærk mad smager lækkert og er vældig populært. Men lider du af rosacea, så bør du være meget varsom med det stærkt krydrede mad.

Det vil nemlig blot forværre udbruddet af hudlidelsen og få huden til at blusse op. Det er derfor en god idé at passe på med mad, der er krydret med hvidløg, karry, chili eller andre af de stærke krydderier.

3) Stort forbrug af salt og sukker

I forlængelse af ovenstående råd om ikke at spise stærk og krydret mad, så er det at spise rigtig meget sukker- og saltholdigt mad også en stor fejl, hvis du plages af rosacea.

Derfor bør du passe på med med dit indtag af ting som slik, sodavand og chips, da du her får en stor koncentration sukker og/eller salt på en gang, hvilket vil forværre dit udbrud af rosacea.

4) Varme eller kolde bade

Rigtig mange af os synes, at det er rigtig dejligt at tage lange og dampende varme bade. Andre derimod er mere friske i det og starter dagen ud med at skylle ansigtet i forfriskende, iskoldt vand.

Nogle finder stor nydelse i at gå en tur i saunaen eller i dampbadet, ja i Finland er dette faktisk en rettighed, som er sikret ved lov.

Men det er bare ikke en god idé, hvis du plages af rosacea. Udsætter du din hud for store temperatursvingninger, som damp og varmt/koldt vand tilvejebringer, så vil din rosacea-plagede hud ikke takke dig for det – tilstanden vil blot blive forværret.

5) Bruger olie i ansigtet

Folk, der er plaget af rosacea, har desværre også en tendens til få bumser lidt oftere end andre. Hvis du forsøger dig med forskellige olie-produkter i ansigtet, så skal du passe lidt på.

Brug af olie i ansigtet vil nemlig øge risikoen for tilstopning af hudens porer og dermed udvikling af bumser.

6) Forveksler med akne

Netop fordi folk med rosacea har en forøget tendens til at få bumser, så forveksler mange ofte denne hudlidelse med akne.

Jeg vil derfor meget gerne understrege, at rosacea altså IKKE er akne. Dette betyder på samme tid også, at du ikke skal bruge produkter mod akne, men derimod pleje din hud korrekt i forhold til hudlidelsen.

7) Undlader at behandle og søge hjælp

Den største fejl, du kan begå, hvis du plages af rosacea, er at lade være med at gøre noget som helst ved det.

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, som skal behandles. Ellers risikerer du, at betændelsestilstanden forværres og endnu mere problematisk spredes. Tag ikke let på det, for ubehandlet rosacea kan hurtigt udvikle sig til et langt større problem.

Det var 7 typiske fejl, som mange med hudlidelsen begår. Der findes mange flere! Især i forhold til behandling af rosacea med hudpleje. Her er de 3 største fejl ved hudpleje mod rosacea:

 • Rigtig meget hudpleje, der er lavet til at modvirke rosacea, indeholder ikke solbeskyttelse. I og med at solen netop er årsag til en forværring af betændelsestilstanden, er det meget vigtigt med solbeskyttelse!

  Kig derfor efter hudplejeprodukter, der både modvirker hudlidelsen og har solbeskyttelse.
 • Folk med rosacea har samtidig virkelig sart og sensitiv hud! Det giver derfor næsten sig selv, at hudpleje til hudlidelsen skal være lavet til sart og sensitiv hud. Ellers vil det skabe irritationer og forværre situationen.
 • Fejlagtigt fokuserer rigtig meget hudpleje, der er lavet til at modvirke rosacea, på at berolige huden i stedet for at behandle selve problemet.

Rosacea er desværre en hudlidelse, hvor der sælges meget hudpleje, som har fokus på en alt for lille del af behandlingen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at finde hudpleje, som hjælper tilstrækkeligt mod problemet.

I den forbindelse vil jeg gerne anbefale min hudplejeserie, hvori der er flere produkter, som effektivt behandler rosacea.

Se her en oversigt over Danish Skin Cares produkter.

Hvem rammes af rosacea?

Det er heldigvis ikke særlig mange, der er så uheldige at lide af rosacea. Er du alligevel en af dem, så tilhører du en gruppe på 3-5 % af den danske befolkning. Flere er det nemlig ikke, som har hudlidelsen. Hudlidelsen kan i princippet ramme alle, men har dog en tendens til at ramme kvinder oftere end mænd. Cirka 2/3 af de ramte er kvinder.

Tager man det op på en større skala, så rammer rosacea omtrent 10 % af befolkningen med hvid hud, mens det er utroligt sjældent, at personer med mørk hud plages af hudsygdommen.

Som sagt rammer hudlidelsen som oftest kvinder, og typisk vil disse kvinder være i 30-50 årsalderen. I langt de fleste af tilfældene ser man, at rosacea bryder ud hos kvinder, der er i slutningen i deres tyvere, og de behøver ikke engang at have haft problemer med betændelsestilstande i huden tidligere. Et rosacea-udbrud kan med andre ord komme meget pludseligt.

Årsager til rosacea

Rosacea kan ikke siges at have en direkte årsag. Det eneste, jeg kan sige med sikkerhed om rosacea, er, at det er en betændelsestilstand i talgkirtlerne, primært på kinder, hage og mellem øjenbryn.

Selvom forskere og læger har prøvet, er det aldrig lykkedes, at dokumentere en fremkomst af hverken svampe eller bakterier i huden.

Det er betændelsen i huden, der gør talgkirtlerne irriterede i et omfang, så der dannes røde og gule buler i huden. På samme tid bliver huden rødmosset, fordi blodkarrene forstyrres.

Visse resultater tyder dog på, at hudlidelsen måske opstår som følge af en ikke-normal funktion i dit immunsystem.

Dit immunforsvar er bygget til at producere antibiotiske proteiner, og disse skal bekæmpe diverse infektioner i huden, altså bakterier, skadet væv og deslignende.

Men det, der så sker i stedet for, når man lider af rosacea, er, at en vasodilation finder sted i huden. Det vil sige, at muskulaturen i hudens blodkar begynder at slappe af, hvilket så får karrene til at udvide sig, mens huden danner overfladiske blodkar.

En anden mistænkt i årsagsmysteriet om rosacea er demodex-mider, der kort fortalt er en hårsæksmide. Man har i hvert fald observeret, at der er en højere koncentration af demodex-mider i huden på personer med rosacea end andre mennesker, som ikke lider af det.

Trods der ikke findes noget videnskabeligt belæg for årsagen til rosacea, så mener jeg at kende til en række forhold, der virker til at forværre hudlidelsen. Disse syv ting skal du helst holde dig fra, hvis du er plaget af hudlidelsen:

 • Varme og kulde
 • Sollys
 • Stærk, krydret mad
 • Alkohol
 • Binyrebarkhormon (steroidcreme)
 • Medicin, der udvider blodkar
 • Stress

Forskellige former for rosacea

Rosacea findes i mange forskellige former, der kan deles op i disse fire hovedformer:

Vaskulær rosacea

Rosacea i denne form, går også under navnet erythematøs-teleangiektatisk rosacea og kendestegnes ved at være en mildere form for hudlidelsen med rødme og opblussen i ansigtet.

Hos nogle patienter kan den vedvarende rødme i ansigtet også være suppleret af tydelige blodårer, typisk ved næsekanten og på kinderne.

Papulopustulær rosacea

Denne form for rosacea er inflammatorisk, og symptomerne viser sig her som en kronisk rødme i ansigtet, der får følgeskab af udbrud af røde og gule buler.

Bulerne kaldes pustler og papler, og du tænker nok, at det er ligesom akne. Det er det dog ikke. Det er en anden betændelsestilstand, der ligger til grund for paplerne.

Da der dog er tale om en betændelsestilstand, bør denne også behandles efter lægevidenskabelige anvisninger. Jeg anbefaler derfor, at du søger lægefaglig rådgivning, hvis du mistænker, at du lider af papulopustulær rosacea.

Phymatous rosacea

Den tredje form for rosacea kendes også under navnet rhinophyma. Denne form giver sig udslag ved en blodrød næse med en meget ujævn hud.

Næsehuden overvækster og bliver fortykket, hvilket kan få tilstanden til at sprede sig til huden på kinderne og i panden i nogle tilfælde.

Phymatous rosacea giver dermed ansigtet et hævet udtryk på grund af den overskydende hud, som bliver dannet. Rhinophyma rosacea fremkommer i langt de fleste tilfælde hos mænd.

Okulær rosacea

En fjerde og sidste form for rosacea kaldes okulær rosacea, og det særlige ved denne type er, at den også rammer øjnene.

Som du nok kan forestille dig, så giver rosacea i øjnene en række ubehagelige gener. Det spænder fra en fornemmelse af at have noget i øjnene til tørhed i øjnene, tårer og i sidste ende en prikkende, kløende eller sågar brændende følelse i øjnene.

Du vil sikkert opleve at få blodsprængte øjne eller rødme i øjenlågenes kant, ligesom bygkorn, hævede øjenlåg og lysfølsomhed er meget normale symptomer på okulær rosacea.

Bliver denne form for rosacea ikke behandlet kan det i værste tilfælde give varig skade på hornhinden og føre til synsforstyrrelser og sågar gøre dig blind.

Rosaceas forskellige stadier

Hudlidelsen rosacea fremkommer i flere forskellige stadier, ja faktisk hele fire styks. Det vil altså sige, at hvis ikke du opdager lidelsen eller bare ikke reagerer på dens symptomer og behandler den, så vil den udvikle sig til det næste stadie.

Læser du med videre herunder, kan du få et indblik i symptomer på de fire forskellige stadier.

Forstadie – præ-rosacea

Rosaceas første stadie er egentlig ikke et stadie som sådan, men nærmere et præstadie. Præ-rosacea, som det kaldes, hænger ofte sammen med vaskulær rosacea eller erythematøs-teleangiektatisk rosacea, der er den mildere form af hudlidelsen.

Forstadiet til rosacea varer i flere måneder og nogle gange endda flere år, hvor du plages af mindre rødmeudbrud og forøget varme i din hud i ansigtet.

I mange tilfælde vil tilstanden give sig til kende, når du spiser varmt og stærkt krydret mad, eller hvis du drikker alkohol, men også hvis din hud påvirkes af varme og kulde, eller hvis du befinder dig i stressede situationer.

Første stadie

Efter forstadiet indtræder rosacea i sit første egentlige stadie. Tiltagende og kronisk rødme i ansigtet er typiske symptomer i dette stadie, specielt på kinder hage og pande.

På samme tid viser der sig i dette stadie også udbredte karudvidelser i ansigtet, og karudvidelserne eller åresprængningerne kalder man også teleangiektasier.

Andet stadie

På andet stadie af rosacea vil du være plaget af en kronisk rødme i dit ansigts hud. Det andet stadie følger i mange tilfælde den papulopustulære form af hudlidelsen, hvilket vil sige, at der sammen med rødmen og de udvidede blodkar vil begynde at komme røde og gule aknelignende udbrud i ansigtshuden på dette stadie.

De betændte gule knopper pibler ofte frem på kinderne og er til stor gene for patienten – især kosmetisk.

Der er dog ikke tale om akne. Det er en anden lidelse, som du kan læse mere om her:

Klik og få den ultimative guide om akne.

Tredje stadie

På det tredje stadie vil symptomerne stadig være de samme, som man oplevede på andet stadie.

Dog vil rødmen, blodkarudvidelserne samt de gule buler og knopper i huden tage til og optræde endda endnu kraftigere. Derudover kan det tredje stadie af rosacea ligeledes medføre højst ubehagelige hævelser, knuder og fortykkelser i huden. Derfor er det også her i tredje stadie af hudlidelsen, at formen phymatous rosaceaeller rhinophyma fremkommer.

Hvis hudlidelsen får tid til at udvikle sig, så vil du opleve, at de forskellige former for rosacea rammer dig i forlængelse af hinanden. Søger du ikke behandling for dine problemer med rosacea, vil symptomerne bare gå fra de mere milde til de alvorlige gener. Det er derfor altid vigtigt at søge behandling så hurtigt som overhovedet muligt.

Udfordringer med rosacea

En stor udfordring med rosacea er, at årsagen til hudlidelsen endnu er ukendt. Desuden forskes der meget lidt i rosacea, da det hovedsageligt er en kosmetisk hudlidelse, der kun rammer en lille del af befolkningen.

Men den måske største udfordring er faktisk lægemidlerne mod rosacea eller rettere dem, som lægerne lige nu tyer til at bruge.

Rigtig mange læger udskriver cremer med binyrebarkhormon til behandling af rosacea, men binyrebarkhormon er et kraftigt lægemiddel, som blot vil forværre hudlidelsen efter langvarigt brug. Det er virkelig beskæmmende, at dette finder sted!

Vil du have en creme, som effektivt lindrer hudlidelsen, så bør du vælge min Perfect Skin Power Treat.

Perfect Skin Power Treat

347 kr.

Bekæmp hudproblemer nemt og effektivt

Få behandling, eksfoliering og maske i ét og samme produkt, som effektivt bekæmper dine hudproblemer, din hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

415+ før/efter fotos

Piller mod rosacea

Ved voldsomme tilfælde af rosacea kan læger udskrive tetracyklin til behandling af hudlidelsen.

Tetracyklin er en antibiotikakur, som har vist effekt mod rosacea. Piller mod hudlidelsen er dog forbundet med mange bivirkninger for kroppen og huden.

Hvis du vil lære endnu mere om tetracyklin, så tjek denne artikel.

Sådan behandler du rosacea

Lægemidler er langt fra den bedste løsning mod rosacea. Hudpleje kan gøre meget for at hjælpe huden og bekæmpe rosacea – og med hudpleje vil du heller ikke blive ramt af ubehagelige bivirkninger.

Desuden plejes og repareres huden samtidig med bekæmpelsen af rosacea. Vælger du at selvbehandle med gode kvalitetshudplejeprodukter, for eksempel mine, så har jeg her en liste over de ting, som du skal huske på:

1) Vælg hudpleje uden parfume og farvestoffer

Rosacea er sart hud og skal ikke irriteres. Så undgå parfume, farvestoffer og andre ingredienser, der kan forårsage hudirritation, i dine hudplejeprodukter.

2) Fokus på beroligende ingredienser

Sart og sensitiv hud – og især rosaceaplaget hud – har brug for hudplejeprodukter, som indeholder beroligende ingredienser. Det kan være aloe vera, kamille, agurk, allantoin, hyaluronsyre o.lign.

3) Husk reparerende ingredienser

Hud, der er plaget af rosacea, er skadet hud, og derfor er det enormt vigtigt at huske de reparerende og genopbyggende ingredienser såsom C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin o.lign.

4) HUSK solbeskyttelse!

Sørg for, at din dagcreme indeholder solbeskyttelse, så du er beskyttet 365 dage om året. Hav fokus på solfaktor 15 og ikke højere end det, da det skaber irritationer i huden. Husk ligeledes, at din solbeskyttelse skal indeholde UVA- og UVB-solfiltre.

5) Bekæmp rødme

Salicylsyre er fantastisk til bekæmpelse af rosacea og vil samtidigt hjælpe med at fjerne rødmen i huden. Salicylsyre er nok den vigtigste ingrediens i hudpleje mod rosacea!

6) Fokuser på mangfoldighed!

Det er vigtigt at huske på, at der ikke findes nogen mirakelkur mod rosacea. Hav derfor fokus på en bred vifte af ingredienser, der hjælper mod hudlidelsen.

Vælger du at gå en anden vej end hudplejeprodukter, så findes der også behandlingsformer indenfor det alternative og naturlige (homøopatiske midler) samt laserbehandling og plastikkirurgi.

Homøopatiske midler

Er det dit ønske at anvende en alternativ/naturlig behandling af rosacea, så kan homøopatiske midler helt bestemt være en mulighed for dig.

Homøopatiske midler er fremstillet efter en homøopatisk metode og lavet udelukkende på naturlige ingredienser som dyreprodukter, planteudtræk og mineraler.

Tankegangen bag homøopati er, at der i plante- mineral- og dyreriget ligger en vitalkraft, som kan ekstraheres og udnyttes til at genskabe kroppens energibalance samt evne til at hele sig selv.

Laserbehandling

Det lyder måske radikalt, men hvis du er generet af sprængte og udvidede blodkar, så kan en laserbehandling med IPL-laser have en rigtig god effekt.

Denne form for laserbehandling er nemlig utroligt effektiv for hudområder, hvor de udvidede blodkar har resulteret i et meget rødmosset udseende. Laserbehandlingen behandler symptomerne på den skadede hud, hvilket vil sige, at den fjerner rødmen.

Du vil nok gerne have lidt mere information om IPL-laserbehandling. IPL er en forkortelse for Intense Pulsed Light, hvilket på dansk betyder intens pulseret lys. IPL-laseren udsender energi ned gennem huden, men strålen af lys begrænser sig udelukkende til de røde strukturer, altså i rosaceas tilfælde blodkarrene. Blodkarrene bliver så nedbrudt af den store mængde energi og lys, og trækker sig derfor sammen.

Skal du have en IPL-laserbehandling, er det yderst vigtigt, at du ikke er solbrændt, da dette kraftigt øger risikoen for, at huden bliver forbrændt i stedet. Af samme årsag må du selvfølgelig heller ikke solbade eller tage solarium i ugerne op til din IPL-laserbehandling.

Plastikkirurgi

Hvis du som følge af rosacea udvikler en meget stor rød næse og helt puffede, store kinder og muligvis med kraftige buler i disse områder (kort sagt i tilfælde af rosaceaformen rhinophyma), så kan du i ekstreme tilfælde ende med at blive henvist til en plastikkirurg.

Det, som en plastikkirurg typisk vil gøre, er, kirurgisk at fjerne det overskydende væv og derefter genskabe næsens struktur. Der er dog ingen grund til at lade sygdommen komme så vidt. Tag den i opløbet!

Hvordan forebygger man rosacea?

Heldigvis er der en række forskellige ting, som du i din hverdag kan gøre for at forebygge rosacea.

Der ikke tale om nogen voldsom livsomlægning, men snarere bare en række kost- og livsstilsråd, hvoraf mange af dem sikkert er nogle, du i forvejen allerede kender og følger.

Livsstil:
Har du allerede en sund og forholdsvis aktiv livsstil, ja så er du faktisk rigtig godt på vej. Alkohol og rygning er ting, der er rigtig fornuftige at undgå helt generelt og i den grad også i forhold til rosacea, der forværres af disse ting.

Sørg derudover for at geare lidt ned engang imellem, så du mindsker dit generelle stessniveau, da stress også er med til at udløse rosacea.

Få guide til at blive sund & smuk med juicer & smoothies

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Kost:
Kosten spiller en stor og meget vigtig rolle i forhold til at behandle og forebygge rosacea. Kosten kan selvfølgelig ikke alene behandle og forebygge hudlidelsen, men den kan bestemt være med til at forbedre din tilstand markant.

Du bør derfor lægge en kostplan og diet for dig selv, som består af det, der kaldes for antiinflammatorisk kost. Særligt basiske madvarer kan være gode til at slå inflammationen i krop og hud ned.

Bliv klogere på kostråd mod rosacea, så du har de bedste forudsætninger for at bekæmpe hudlidelsen med en god kost.

Anbefalede produkter

Kommentarer

15 kommentarer

Skriv en kommentar