Talgknopper - Alt det, som du skal vide

Her finder du alt information, der findes om talgknopper. Lær, hvordan talgknopper behandles, hvorfor de opstår og få guide til at få flot og ensartet hud.

Talgknopper - Den ultimative guide
Forside / Blog / Hudtype / Talgknopper

Hvad er talgknopper?

Talgknopper – er de små, hvide knopper af ophobet hudfedt, som alle har prøvet at have og de fleste forsøgt at komme af med. Men hvordan kommer du dem så til livs? Og hvad er de små pestilenser egentlig, udover en kilde til irritation og forlegenhed for rigtig mange mennesker?

Talgknopper dannes dybt inde i huden, når talgkirtlerne bliver tilstoppet af døde hudceller, fedt eller bakterier. De kan komme overalt på kroppen, men har en tendens til at udvikles i højere grad der, hvor der er meget hårvækst.

Talgknopper er helt ufarlige og meget normale, så der er ikke noget at skamme sig over, men jeg kan selvfølgelig godt forstå, at du helst gerne vil slippe for dem.

Talgknopper er desværre helt utroligt svære at komme fuldstændigt til livs, men men men, generel god hygiejne og hudpleje kan være med til både at fjerne eksisterende og modvirke dannelsen af nye tilfælde.

Danish Skin Cares komplette hudplejesæt vil helt sikkert hjælpe med at fjerne dine talgknopper. Jeg har brugt adskillige år på at udvikle serien, som kendetegnes ved at være mild, effektiv og blottet for farvestoffer og parfumer.

Samlet sæt

978 kr. 1166 kr.

Få den hud, du altid har ønsket dig

Vores videnskabsbaserede, enkle og effektive alt-i-et hudplejesæt har hjulpet mere end 65.000+ med at bekæmpe deres hudproblemer.

415+ før/efter fotos

Vil du gerne vide mere om, hvad talgknopper er, og hvordan du bekæmper dem? Så læs med her og få alle svarene.

5 fejl mange begår med talgknopper

1) Forveksler med bumser

Rigtig mange mennesker forveksler talgknopper med bumser, men dette er helt forkert. Bumser skyldes betændelse i talgkirtlerne, mens talgknopper blot er ophobet hudfedt, altså uden inflammation overhovedet.

2) Trykker talgknopperne

Da mange fejlagtigt tror, at talgknopper er bumser, så er der også mange, der forsøger at trykke dem. Dette gør dog mere skade end gavn.

Selvom du lykkes med at få lidt af den hvide talg ud, så beskadiger og irriterer du samtidig huden omkring. Og desuden forsvinder talgknoppen ikke ved at blive trykket.

3) Voldsom behandling

En voldsom behandling af talgknopperne generelt, er faktisk en rigtig dårlig idé at forsøge sig med. Det er den tredje fejl, som mange begår i forhold til talgknopper.

Forsøg ikke at skrubbe dem hårdt, kradse eller andet, da dette faktisk bare forværrer dine huds tilstand. Du kan i stedet prøve at massere området med en blød klud, helt forsigtigt, mens du er i bad.

4) Kosmetologbehandlinger

Der er utrolig mange, der vælger at gå til en kosmetolog for at få behandlet deres talgknopper.

Dette er en fejl, og en kosmetologbehandling er altså heller ikke en billig affære.

Kosmetologen vil højst sandsynligt begå alle de tre ovenstående fejl: behandle det som en bums og begynde at trykke og skrubbe den. Brug i stedet dine penge på veludviklede, gode hudplejeprodukter og få langt bedre og længerevarende resultater. For effektivt at slippe af med talgknopper kræves desuden en daglig pleje og behandling af huden.

5) Ændrer kost og livsstil

Flere har prøvet at komme deres talgknopper til livs ved at ændre kostvaner og livsstil. Men dårlig kost, såsom chips og cola, og en usund livsstil uden motion har faktisk ingen indvirkning på problemet – ej heller effekt i forhold til behandling.

God kost og en aktiv livsstil er selvfølgelig altid anbefalelsesværdigt, men lige med hensyn til talgknopper gavner det altså ikke. Nogle forskningsresultater viser dog, at der muligvis kan være en forbindelse mellem talgknopper og ens indtag af mælkeprodukter.

Jeg anbefaler dog altid, at man lever sundt – også selvom dette ikke har en betydning for dine  talgknoppe problem. Hvis du ønsker at komme på team healthy, så hjælper jeg dig gerne på vej.

Få mine lækreste opskrifter på de sundeste og mest velsmagende smoothies og juicer, der findes

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

Hvilke resultater kan du forvente?

Før
Efter

Efter 3 måneders brug

Hele sættet normal/tør hud har hjulpet mig. Jeg er 44 og har tidligere aldrig døjet med urenheder. Jeg fik pludselig …

* Resultat kan variere fra person til person.

Christina

Før
Efter

Efter 6 måneders brug

Et fantastisk produkt, som virkelig har gjort en stor forskel for mig.

* Resultat kan variere fra person til person.

Lene

Før
Efter

Efter 1 års brug

Jeg har prøvet mange produkter, og det er virkelig de bedste

* Resultat kan variere fra person til person.

Bastian

Før
Efter

Efter 1 års brug

Stor anbefaling af Danish Skin Care. I perioder slår jeg ud på hagen eller i panden. Det gør jeg slet …

* Resultat kan variere fra person til person.

Mette

Før
Efter

Efter 6 måneders brug

Jeg er 36 år og har siden jeg var teenager haft hudproblemer. Jeg fik konstateret rosacea for 1 år siden. …

* Resultat kan variere fra person til person.

Sandra

Før
Efter

Efter 1,5 måneders brug

Jeg er virkelig glad for danish skincare, det har helt klart gjort en forskel for mig

* Resultat kan variere fra person til person.

Freja

Før
Efter

Efter 4 års brug

Jeg har brugt danish skincare i lidt over 4 år og var i starten ret mistroisk. Min rosacea var temlig …

* Resultat kan variere fra person til person.

Mette

Før
Efter

Efter 4 måneders brug

Stor anbefaling herfra. Bumser og urenheder forsvinder. Allerede efter en måned er der tydelig forskel.

* Resultat kan variere fra person til person.

Gitte

Før
Efter

Efter 1 måneds brug

Klar anbefaling her fra! Virkelig lækre produkter til en god pris, som faktisk holder det de lover, og ingen bivirkninger …

* Resultat kan variere fra person til person.

Anonym

Før
Efter

Efter 8 måneders brug

Jeg har i mange år haft cystisk acne hvilket har resulteret i rødme samt ar. Jeg har prøvet mange forskellige …

* Resultat kan variere fra person til person.

Charlotte

Før
Efter

Efter 10 måneders brug

Jeg er glad for især ansigtsvasken, der er dejlig at skylde af og derfor lettere at få brugt.

* Resultat kan variere fra person til person.

Bente

Før
Efter

Efter 4 måneders brug

Det virker, men jeg er ikke helt i mål endnu 😊

* Resultat kan variere fra person til person.

Sofie

Udfordringer med talgknopper

Den absolut største udfordring med talgknopper er, at rigtig rigtig mange bliver kede af det og føler sig mindre attraktive, når de har dem.

Det er der bare slet ikke nogen grund til. Næsten alle prøver at have talgknopper, og faktisk findes der en masse gode måder og produkter, der plejer din hud og virker mod talgknopper

Hvorfor får du talgknopper?

Inden jeg går videre til, hvordan du behandler talgknopper, bør jeg lige fortælle, hvorfor du i det hele taget får talgknopper. Det korte svar er dette:

Talgknopper opstår, fordi hormonproduktionen i kroppen stiger, hvilket ligeledes bevirker en stigning i mængden af talgkirtler. Hudfedt ophobes og indespærres under huden i talgkirtlerne, hvilket medfører ophobning af hudfedt i talgkirtlerne og dermed dannes en talgknop.

Talgkirtler er en naturlig og helt nødvendig del af vores krop og vores huds opbygning. Alt efter hvor de er placeret, tjener de et praktisk formål – primært at producere talg.

Talg er en olielignende væske, som består af kolesterol, fedt, triglycerider og forskellige voksarter, og er kroppens naturlige fugtgiver.

Kroppen anvender talg til at give fugt til både hud og hår, og hvis vores kroppe ikke producerede talg, ville huden og håret blive udtørret på kort tid. Og ikke alene giver talgen fugt, den er også svampe- og bakteriedræbende. Så talg holder faktisk vores kroppe sunde og rene.

Det skal igen nævnes, at talgknopper ikke opstår som følge af en usund livsstil og dårlig kost. Det er godt at spise sundt og dyrke motion, men det har intet at sige i forhold til, om du får talgknopper eller ej. Nogle forskningsresultater kunne dog tyde på, at der er en forbindelse mellem talgknopper og ens indtag af mælkeprodukter.

Talgknopper skyldes ikke din kost og livsstil, heller ikke med hensyn til placeringen af dem på kroppen, hvilket nogle også tror. Talgknopper opstår de steder på kroppen, hvor der er hårvækst, så altså overalt på nær under fødderne, på håndfladerne og læberne.

Sådan behandler du talgknopper

Jeg vil gerne anbefale, at du behandler dine talgknopper dagligt ved hjælp af kemisk eksfoliering, såsom salicylsyre. Jeg fraråder på det kraftigste, at du behandler dine talgknopper med skrubbecremer.

Jeg har flere produkter i min hudplejeserie, som netop kan afhjælpe problemer som talgknopper og andre former for hud-hurdler.

I min serie får du både rens og en behandling, der indeholder salicylsyre, også kaldet BHA (Beta Hydroxy Acid), som er uundværlig i forhold til at rense hudens porer i dybden samt fjerne tilstopninger. I det samlede sæts produkter får du alle de beroligende og plejende ingredienser, der findes.

Skal du blot købe ét enkelt produkt, så anbefaler jeg, at du vælger Perfect Skin Power Treat.
Perfect Skin Power Treat er absolut forkælelse til din hud og bekæmper effektivt talgknopper og andre hudproblemer. På samme tid vil din hud blive beroliget, rødmen mindskes og tilstopning af porer undgås. Din hud efterlades ren og lækker blød.

Hovedingrediensen i Perfect Skin Power Treat er salicylsyre, hvilket gør den til det oplagte valg til dig, der enten vil forebygge eller bekæmpe dine talgknopper ved hjælp af daglig, kemisk eksfoliering, som er den anbefalede fremgangsmåde.

Perfect Skin Power Treat

347 kr.

Bekæmp hudproblemer nemt og effektivt

Få behandling, eksfoliering og maske i ét og samme produkt, som effektivt bekæmper dine hudproblemer, din hud beroliges, rødme mindskes og tilstopning af porer undgås.

415+ før/efter fotos

Du kan også købe Danish Skin Cares MINI sæt. Det er perfekt til dig, der gerne vil have Danish Skin Cares produkter med dig, når du f.eks. skal på ferie, eller til dig, der i første omgang bare gerne vil teste mine produkter.

MINI sæt

495 kr.

Få den hud, du altid har ønsket dig med en prøvepakke / rejsesæt

Vores videnskabsbaserede, enkle og effektive alt-i-et hudplejesæt har hjulpet mere end 65.000+ med at bekæmpe deres hudproblemer.

415+ før/efter fotos

Ud over at anbefale Danish Skin Cares produkter til behandling af talgknopper vil jeg også gerne give et gratis råd med på vejen!

Hør hvorfor vores fans ❤️ elsker os

Det gratis råd

Brug en blød, ren og fugtig klud til at massere det ramte område, mens du er i bad. Dette vil berolige samt rense din hud, og i mange tilfælde vil denne simple behandling have en gavnlig effekt.

Husk, at talgknopper ikke er farlige og ikke nødvendigvis behøver at blive behandlet.

Er du nysgerrig på myter omkring hudpleje?

Klik her, hvis du vil se de ti skøreste, mest sejlivede myter omkring hudpleje. 

Talgknopper på kroppen

Talgknopper kan forekomme alle steder på kroppen, hvor der er hårsække, hvilket vil sige, at håndflader, fodsåler og læber er de eneste undtagelser.

Læs om talgknopper på kønsdelene og intime områder her

Talgknopper er som tidligere nævnt helt naturlige, og talg er i sig selv med til at gøre huden ren, sund, glat og smidig.

  • På ryggen: På ryggen er et af de områder, hvor du hyppigst kan opleve synlige og altså kosmetiske gener i forhold til talgknopper.

    Det er dog meget normalt at have talgknopper og også bumser på ryggen, primært fordi det et af de kropsområder, hvor koncentrationen af talgkirtler er størst. Dermed er det også et af de kropsområder, hvor du meget let kan få forstørrede talgkirtler. Forstørrede talgkirtler på ryggen kan være til stor gene for dem, der rammes. Udvikler det sig, kan det derfor være en god idé at opsøge egen praktiserende læge med henblik på eventuel behandling.

    Talgknopper på ryggen er, ligesom alle andre talgknopper, ikke farlige og heller ikke smitsomme, så du bør først overveje, om en længerevarende behandling hos lægen er det hele værd.
  • På armene: Talgknopper på armene er ligeså almindeligt, og så længe der kun er tale om talgknopper, så kan du med en blød, ren klud og milde hudplejeprodukter holde dem under kontrol. Dog kan det også være, at det ikke er talgknopper, men derimod Keratosis Pilaris, som kendes på knopperne rødlige fremtoning.

    Keratosis Pilaris kan forekomme på arme og på ben, og talgknopper forveksles ofte med denne lidelse. Viser det sig, at knopperne på dine arme faktisk er talgknopper, så er det vigtigt at fugte huden godt.

    Kroppen skal nemlig helst ikke producere yderligere talg for at holde huden fugtet, da dette vil “forværre” dine talgknopper. Danish Skin Cares Perfect Skin Day Protecter og Perfect Skin Moisturizer vil holde din hud blød og dejlig fugtet dag og nat. Hvis du gerne vil i gang med en decideret behandling, anbefaler jeg daglig eksfoliering, hvor gamle lag af døde hudceller renses af i dybden.

    Her kan jeg anbefale Perfect Skin Power Treat eller det samlede hudplejesæt, hvor du får det hele med på én gang. Er du i tvivl, om det er talgknopper eller Keratosis Pilaris, så fortvivl ikke.

    Den bedst behandling får du med salicylsyre, som du finder i Amazing Body Treat – et genialt produkt til behandling af både talgknopper og Keratosis Pilaris på kroppen.
  • På benene: For talgknopper på benene gælder akkurat det samme som med talgknopper på armene.

    Det er naturligt, helt almindeligt og nemt at forveksle med Keratosis Pilaris. Vil du gerne behandle det, anbefales ligeledes daglig, kemisk eksfoliering.

    Talgknopper på benene er hverken farlige eller smitsomme, men jeg forstår selvfølgelig godt, at der rent kosmetisk er en gene.

    Du kan effektivt bekæmpe talgknopper på benene med Amazing Body Treat, præcis ligesom du effektivt kan bekæmpe Keratosis Pilaris med selv samme produkt.
  • På kønsdelene: Også på vores kønsdele har vi talgknopper. Faktisk er det nok lige præcis i dette område, at de fleste har bemærket, at de har talgknopper. Især i puberteten bliver talgknopperne meget tydelige og aftager så lidt, når du bliver ældre.

    Hos drenge sidder talgknopperne specielt på glansen og pungen, mens de hos piger sidder på og ved siden af kønslæberne.

    Mange bliver nervøse for, om det er kønsvorter, når de opdager dem, men de er altså helt ufarlige, smitter ikke og er ligesom kroppens andre talgknopper meget funktionelle. De beskytter huden mod udtørring samt bakterieangreb.

    Hos drenge bevirker talgen, at den tynde hud på glansen ikke tørrer ud, men vedbliver at være blød og smidig. Samtidig fungerer talgen som en slags smørelse, der gør, at det ikke er ubehageligt, når forhuden og glansen gnider mod hinanden.

    Overskydende, gammel talg skal dog vaskes væk dagligt, da det ellers bliver til smegma, såkaldt “nakkeost”, som kan forårsage forhudsbetændelse. Hos piger bliver kønslæberne beskyttet af talgknopperne, så der ikke kommer bakterier og udtørring.

    Her er overskydende talg en lille del af det daglige udflåd.

Talgknopper i ansigtet

Et af de områder, hvor kroppen har flest talgkirtler er ansigtet, og det er derfor heller ingen overraskelse, at der også kan opstå talgknopper her.

Især i området under og ved øjnene, kinderne, panden og faktisk også i hovedbunden vil du kunne få talgknopper.

  • Under og ved øjnene: Talgknopper under og ved øjnene er typiske for personer, der oplever en større vækst af talgknopper, end andre gør.

    Talgknopper på øjenlågene, er modsat nogle, som vi alle i udgangspunktet har.

    Talgknopper under og ved øjnene samt på selve øjenlåget skal behandles nænsomt og forsigtigt. De skal ikke trykkes! Talgknopper under øjnene bliver mere tydelige, hvis du samtidig har poser under øjnene. Derudover fungerer talgkirtler ved og under øjnene en smule anderledes end talgkirtler på resten af kroppen.

    De har nemlig en helt speciel funktion, idet er udskilles væske i løbet af dagen for at fugte øjnene samt afhjælpe overskydende tårevæske med, altså det jeg normalvis bare kalder tårer. Når en person græder, produceres der en markant større tårevæske end ellers, hvorfor talgknopperne ikke kan afhjælpe det hele. Dette er faktisk grunden til, at ens øjne bliver våde, og tårerne triller ned ad kinderne.
  • På kinderne: Netop kinderne er det næste område, jeg vil beskrive. Præcis ligesom nogle oplever talgknopper under og ved øjnene, så er der ligeledes nogle, som får talgknopper på kinderne. Disse opstår helt af samme grund som de andre talgknopper, nemlig som følge af en ophobning af hudfedt i talgkirtlerne.
  • På panden: Også talgknopper i panden forekommer på samme måde som dem på kinderne og resten af kroppen, dog er de ikke helt så almindelige som i de andre områder, hvor der mere hårvækst. Talgknopper i panden er dog stadig en helt naturlig og ufarlig ting og kan afhjælpes med daglig eksfoliering eller ved at massere med en ren, blød og fugtig klud.
  • I hovedbunden: Med talgknopper i hovedbunden skal du holde tungen lige i munden. Faktisk findes der mange forskellige former for knopper, som du kan få i hovedbunden. Du kan derfor ikke bare lige gå i gang med en behandling, for hvis der er tale om talgknopper, så skal du være ekstra forsigtig med din behandling.

    Talgknopper i hovedbunden er nemlig essentielle for hårets og hovedbundens sundhed. Hvis du oplever irritation i hovedbunden i form af kløende knopper, så kan det skyldes en række andre ting som f.eks. skæleksem, lus eller en kombination af disse og derudover også talgknopper. Oplever du problemer i hovedbunden, bør du søge egen læge. Din læge vil kunne opklare, hvad knopperne er, og om en behandling er nødvendig.

    Talgknopper i hovedbunden er med til at holde hårskaftet og dermed hele dit hår sundt samt beskytte både hår og hud mod bakterier. Undgå derfor at behandle dem eller fjerne dem uden anden væsentlig grund.

Talgknopper hos børn

Generelt er det hos mindre børn ikke særlig almindeligt at få talgknopper. Som tidligere nævnt er talgknopper et resultat af, at kroppens talgkirtler overproducerer talg, som ophober sig under huden.

Denne overproduktion finder sted, fordi hormonproduktionen i kroppen stiger. Det sker som regel i forbindelse med, at kroppen går i puberteten, hvilket jo typisk er i 10-13 årsalderen.

Derfor vil mindre børn, der endnu ikke har nået pubertetsalderen, almindeligvis ikke opleve en forøgning af deres hormonproduktion og heller ikke en overproduktion i talgkirtlerne, der er skyld i talgknopper.

Børn kan dog sagtens få talgknopper, og hvis de gør, er det ikke atypisk, at de får dem på overarmene. I videoen herunder forklarer jeg nærmere om, hvorfor børn får talgknopper lige der.

Nogle gange forveksles forskellige udslæt og røde pletter med talgknopper. I de fleste tilfælde vil talgknopper dog ikke manifestere sig som hverken røde pletter eller udslæt.

Derfor bør den slags ikke behandles som talgknopper. Jeg anbefaler, at du konsulterer din praktiserende læge, hvis du ser udslæt og/eller røde pletter på dit barns krop.

I forhold til spædbørn er det dog en helt anden historie med talgknopper. Det er nemlig særdeles almindeligt, at spædbørn har en relativt stor mængde af talgknopper kortvarigt efter fødslen.

Jeg skal med det samme understrege, at talgknopper hos spædbørn ikke er farlige på nogen som helst måde, tværtimod. Årsagen til talgknopper hos spædbørn antages at være, at barnet udsættes for moderens hormoner, eksempelvis gennem modermælken. Den øgede mængde af hormoner, som spædbarnet udsættes for, medfører en øget produktion af talg, der ofte resulterer i talgknopper.

Talgknopper hos spædbørn er for de fleste en relativt kort affære, da talgknopperne som oftest forsvinder igen allerede i løbet af barnets første leveuger. Så der er såmænd ingen grund til bekymring, også fordi knopperne ikke på nogen måde er generende for dit nyfødte barn.

Talgknopper hos ældre

Som sagt så har talgknopper det med at forsvinde med alderen i langt de fleste tilfælde og hvis ikke, så bliver de i hvert fald mindre og mindre og færre og færre.

Det hænger sammen med, at kroppens hormonproduktion falder, som vi ældes, hvilket også er tilfældet for mængden af talgkirtler. Derfor er det også de færreste ældre, som døjer med talgknopper, og det er jo godt.

Til gengæld kan ældre mennesker ofte have problemer med tilstoppede og forstørrede talgkirtler, der kan resultere i knudedannelser under huden, hvilket i lægesprog kaldes atheromer.

Disse sidder ofte i ansigtet, på brystet og i lysken, men er hverken farlige eller skadelige. Dog kan de blive betændte, hvilket selvfølgelig ikke er så rart.

Tilstoppede talgkirtler kan nemt forveksles med talgknopper, men alderen på personen, der har dem, kan være en god indikator på, om der er tale om det ene eller det andet.

Er personerne midaldrende eller ældre, vil det som oftest være tilstoppede talgkirtler. Ved spædbørn, teenagere og unge voksne vil det som oftest være talgknopper.

Andre ofte stillede spørgsmål om talgknopper

Her hos Danish Skin Care får jeg en helt masse spørgsmål om talgknopper. Det er jeg super glad for! Jeg elsker, når I byder ind og interagerer med mig.

Herunder svarer jeg på en række af de hyppigst stillede spørgsmål om talgknopper.

Kan du prikke hul på talgknopper?

Ja, du kan godt prikke hul på talgknopper, men jeg anbefaler det ikke. Der findes heller ingen videnskabelige anbefalinger om den behandlingsmetode.

Behandlingen bør i stedet være en kombination af, at du masserer det ramte område med en blød klud, når du er i bad, og at du bruger en super god hudplejecreme.

Hvor lang tid har du talgknopper?

Det er et spørgsmål, som er utrolig svært at give et generelt svar på, da sandheden er, at det er meget individuelt, hvor lang tid en enkelt person har talgknopper.

Der vil altid kunne opstå talgknopper, da talgkirtler er en del af vores hud, og ja, sådan er det ganske enkelt bare. Men du kan undgå, at de stopper til ved at pleje din hud med f.eks. Danish Skin Cares hudplejeserie.

Rettes spørgsmålet mod, hvilken periode i ens liv du har talgknopper, bliver det en smule lettere at komme med et svar. Det er nemlig sådan, at du har større tendens til både talgknopper, hudorme og uren hud, når du er i puberteten.

I puberteten øges niveauet af kønshormoner i blodet både hos drenge og piger. Hormonerne omdannes af enzymer i talgkirtlerne til et mere aktivt hormon, hvilket medfører en forstørrelse af talgkirtlerne og øget talgproduktion. Hormonpåvirkningen bevirker ændringer i talgkirtlens udgange, og det resulterer i en større risiko for tilstopning.

Den gode nyhed er, at tendensen til talgknopper, hudorme og generelt uren hud aftager med årene hos de fleste, så du behøver ikke nødvendigvis frygte, at du kommer til at lide af hudproblemer resten af livet.

Kan en kosmetolog hjælpe med talgknopper?

Nej, det mener jeg ikke. Faktisk vil jeg kraftigt fraråde kosmetologbehandlinger til at fjerne talgknopper. Det er ganske enkelt spild af penge. En kosmetolog kan sandt nok trykke dem, men dette løser ikke problemet.

Problemet opstår langt dybere nede i huden, og at fjerne de udvendige er blot en kosmetisk løsning. Du vil kunne opnå langt bedre og mere varige resultater med hudplejeprodukter. Danish Skin Cares Perfect Skin Power Treat er perfekt til eksfoliering.

En endnu mere simpel løsning kunne være at bruge en blød og dejlig vaskeklud og med den massere det plagede område, eksempelvis mens du er i bad. Dette renser forsigtigt og nænsomt din hud for urenheder på overfladen.

Den allerbedste behandling af talgknopper får du dog ved at vælge Danish Skin Cares samlede hudplejeserie. Der får du en daglig rens, Perfect Skin Face Wash, til at rense huden morgen og aften – og fjerne skidt og mindske tilstopning af hudens porer.

Du får behandlingsprodukt Perfect Skin Power Treat, som effektivt renser huden i dybden og fjerner talgknopper. Ligeledes får du dagcremen, Perfect Skin Day Protector, og natcremen, Perfect Skin Moisturizer, som hjælper med at fugte huden og berolige huden, samtidigt med, at du får plejende ingredienser til din hud – så du hurtigt slipper af med talgknopper på huden.

Kan du bruge Perfect Skin Power Treat umiddelbart efter at have brugt en dermaroller?

Ja, det kan du gøre med fordel. Perfect Skin Power Treat har den effekt, at den beroliger huden, hvilket må siges at være tiltrængt efter brug af en dermaroller.

Egentlig vil jeg gerne fraråde brugen af en dermaroller. En dermaroller er voldsomt hård ved huden, og desuden findes der ikke noget videnskabeligt belæg for, at den løser nogen hudproblemer.

Hvad er hårsække?

En hårsæk, eller hårfollikel, er en fordybning i din underhud, hvorfra din krop danner et hår. Du kan sige, at hårsækken således er hårets rod.

Hårsækkens facon bestemmer, hvordan håret ser ud. Så hvis du har krøllet hår, skyldes det en spiralformet hårsæk.

Hvad er talgkirtler?

Talgkirtler findes i tilslutning til hårsækkene. Talgkirtlerne producerer talg, der fungerer som et slags “smøremiddel” for håret samt hårstråene. Desuden er talg kroppens naturlige fugtgiver, hvorfor talgkirtlerne er en både naturlig og nødvendig del af vores krop og hud.

Hvis du har prøvet at have en smule fedtet hår, kan årsagen have været en overproduktion af talg i talgkirtlerne.

Talgkirtler findes overalt på kroppen på nær de steder, hvor vi ikke har hår, hvilket vil sige håndfladerne, fodsålerne og læberne. Talg er i sig selv en fedtholdig og olieagtig væske, som også består af kolesterol, triglycerider og forskellige voksarter.

Talgkirtlerne sørger for, at kroppens hud og hår ikke tørrer ud, og så forhindrer den også forskellige bakterier og svampe i at leve på huden.

Er det farligt at have en tilstoppet talgkirtel?

Nej, det er ikke farligt at have en tilstoppet talgkirtel, men det kan give anledning til knudedannelser under huden, såkaldte atheromer, hvilket heller ikke er farligt, men ømt og ubehageligt.

En talgkirtel kan blive tilstoppet ved, at kirtlens udgang på den ene eller den anden måde bliver blokeret, hvorefter der dannes en knude under huden.

Hvad er en talgknude?

En talgknude kaldes også en atherom og opstår som resultat af en tilstoppet talgkirtel.

En talgknude opstår som oftest i enten ansigtet (panden, kinderne, næsen), på brystet, på ryggen eller i lysken, da det er disse områder, hvor vi har flest talgkirtler. Størrelsen varierer, men talgknuder kan blive op til 5 cm store.

Tilstoppede, forstørrede talgkirtler og talgknuder er hyppige og meget almindelige blandt ældre mennesker. I langt de fleste tilfælde vil talgkirtlen eller talgknuden bare være forstørret og altså ikke gøre ondt eller være skyld i andre gener end ikke at se så pæn ud.

Bliver den øm og rød/gullig, så kan det være tegn på betændelse, hvorfor du bør kontakte din egen læge, hvis du oplever dette.

Talgknuder kan fjernes kirurgisk, men det kan være en vanskelig affære. Betændelsen vil typisk have spredt sig til den omgivende hud, og nye talgknuder vil derfor opstå. Hvis talgknuden bliver til en byld, der ikke tømmer sig selv, er det også muligt, at lægen anlægger et snit, som endegyldigt tømmer den betændte talgkirtel for pus. Det er undtagelsesvis nødvendigt med antibiotika.

Hvad er en fedtknude?

En fedtknude er ikke det samme som en talgknude, men de to ting forveksles til tider. Begge dele opstår i underhuden og er knuder, men det er så også den lighed, der er.

En fedtknude kaldes også et ‘lipom’ og er en godartet knude i underhuden, som er udgået fra fedtceller. De er bløde, gummiagtige, forskydelige og ikke ømme, hvorfor de ikke har nogen særlig betydning udover det rent kosmetiske.

De kan opstå overalt på kroppen og kan være placeret et sted, hvor lipomet trykker på en nerve eller andet tilstødende væv. Dette kan være generende og resultere i, at fedtknuden bliver fjernet. Fedtknuder bliver som oftest ikke større end 5 cm, men kan dog i meget sjældne tilfælde opnå en størrelse på 20 cm og veje flere kilo.

Hvad hedder talgknopper på engelsk?

På engelsk betegner du talgknopper som Whiteheads. Den generelle term, som dækker over ophobninger i talgkirtler, er dog Comedo.

Betegnelsen comedo dækker både over whiteheads, men også blackheads, der er meget lig talgknopper, men som ikke er blevet udsat for oxygen.

Spørgsmål og svar om talgknopper

Talgknopper dannes dybt inde i huden, når talgkirtlerne bliver tilstoppet af døde hudceller, fedt eller bakterier. De kan komme overalt på kroppen, men har en tendens til at udvikles i højere grad der, hvor der er meget hårvækst.

Talgknopper opstår, fordi hormonproduktionen i kroppen stiger, hvilket ligeledes bevirker en stigning i mængden af talgkirtler. Hudfedt ophobes og indespærres under huden i talgkirtlerne, hvilket medfører ophobning af hudfedt i talgkirtlerne og dermed dannes en talgknop.

Anbefalede produkter

Kommentarer

9 kommentarer

Skriv en kommentar