Hvad er forskellen på akne og bumser? Få svaret her

Her kan du få svaret på, hvad forskellen på bumser og akne er. Faktisk kan du få meget mere! Du får guide til behandling af bumser og akne

Hvad er forskellen på akne og bumser? Få svaret her
Forside / Blog / Pleje / Hvad er forskellen på akne og bumser? Få svaret her

Forfatter Mads Timmermann

Mads har 14+ års erfaring som hudekspert, og har skrevet/gennemlæst denne artikel.

Jeg har fået ovenstående spørgsmål “hvad er forskellen på bumser og akne”, rigtig mange gange, og det er jeg smadderglad for. Jeg ELSKER, at I er så aktive og nysgerrige, og jeg vil hellere end gerne besvare alle jeres fede spørgsmål, så hold jer endelig ikke tilbage!

Hvad er forskellen på akne og bumser? Forskellen på akne og bumser kan være svær at gennemskue. Der er en stærk sammenhæng mellem akne og bumser. Akne er en hudsygdom, mens bumser er et symptom på denne. Har man akne, har man også bumser, men man har ikke nødvendigvis akne, bare fordi man har bumser.

Ovenstående er det korteste svar, jeg kan give dig. Hvis du kunne tænke dig et endnu mere udtømmende svar, skal du pudse læsebrillerne og gnave dig igennem resten af artiklen, hvor ethvert spørgsmål, du måtte have, bliver besvaret.

Det nuancerede indblik i forskellen på akne og bumser

Hvis du skal forstå forskellen på akne og bumser, er det vigtigt, at du ved, hvad begreberne hver især betyder. Lad os starte med at se på, hvad bumser refererer til.

Hvad er bumser?

En lidt kompleks beskrivelse lyder sådan her: Bumser er komedoner, hvor overskydende talg og døde hudceller bliver fanget i hudens porer. Hvis talgen efter en periode ikke når op til hudoverfladen, kan talgkirtlen blive udsat for bakterier og dermed blive inficeret.

Dette kan udvikle sig til en betændelsestilstand, hvor der dannes pus – også kendt som betændelse – under huden. Når dette sker, får man en lille bule på huden, og dette er altså en bums.

Puha! Det var mange svære ord og en kompleks omgang!

Hvis du ikke forstod det hele, skal du ikke tage det så tungt, for det er svært og kompliceret stof. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at gøre det endnu mere forståeligt for dig i det følgende.

Hvad er talg og døde hudceller?

To af de ord, som jeg gætter på, at du studsede lidt over, er talg og hudceller. Disse ord er der nemlig mange, som ikke kender betydningen af.

Talg er fedtsyreholdigt sekret (væske), og noget, vi mennesker producerer i vores kirtler i huden. Vi producerer talg for at beskytte og blødgøre vores hud.

Døde hudceller har du sikkert hørt om før, og definitionen gemmer sig faktisk i navnet. Der er nemlig tale om døde hudceller.

Vi menneskers hudceller skaller typisk af hver 28. dag. Du har måske på et tidspunkt hørt, at støv primært består af døde hudceller? Det er sandt, og det skyldes lige netop, at vi taber vores døde hudceller.

Når vores hudceller mister livet, erstattes disse formentligt af nye. Nogle mennesker oplever dog, at deres døde hudceller ikke bliver erstattet med friske, nye hudceller, og dette er problematisk. Det kan nemlig føre til tilstoppede porer, hudorme og bumser. Tilmed kan det gøre ens hud grå og kedelig.

Det letforståelige svar på, hvad bumser er

Jeg håber, at du holdt tungen lige i munden og forstod det meste af ovenstående. Det er ikke helt let at forstå, hvorfor vi får bumser – særligt ikke, når beskrivelsen indeholder en masse ord, man ikke har hørt før.

Derfor tænker jeg, at vi lige tager en endnu mere forståelig beskrivelse af, hvad det er, der sker, når vi får bumser.

Helt simpelt kan man sige, at bumser er en betændelsestilstand i huden. Denne skabes af flere forskellige faktorer og processer, der foregår under huden. Det var disse processer, vi dykkede nærmere ned i, i de forrige afsnit.

Lider du af bumser? Her kan du læse de 4 bedste råd til at behandle bumser!

Hvad er akne?

Jeg kan berolige dig med, at det er lettere at forstå, hvad akne er, når du allerede ved, hvad bumser er. Derfor kan du godt hvile hjernecellerne lidt i dette afsnit.

Akne er en hudlidelse, der viser sig ved et meget voldsomt udbrud af bumser. Udbruddet kombineres ofte med en masse talgknopper, pabler og cyster.

Jeg synes nærmest, at man kan høre på ordet, at der er tale om noget ubehageligt. Akne. Det lyder ikke rart, vel?

Det er det på ingen måde heller! Ofte kræver hudlidelsen medicinsk behandling. Derfor råder jeg dig til at søge læge, hvis du har mistanke om, at du har akne. Som oftest er man faktisk ikke i tvivl, da akne er så visuelt frembrusende, som det er.

Akne er dermed værre end bumser. Bumser kan som regel kureres med god hudpleje, omlægning af kosten og en sundere livsstil med mere motion.

Vi anbefaler særligt følgende produkter imod bumser:

Opsummering om bumser og akne – hvad har du indtil nu lært?

Du er en rigtig læsehest, når du er nået hertil. Det er super sejt! Klap dig selv skulderen og sig: “Jeg er for god!”

Når du er nået helt hertil, så ved du nu en hel masse om bumser og akne. Derfor har du uden tvivl også lettere ved at forstå, hvad forskellen på bumser og akne er nu, end du havde i begyndelsen af artiklen.

Dog ved jeg også udmærket godt, at du har fået rigtig mange informationer, du skal fordøje. Derfor napper vi lige et opsummerende svar på det spørgsmål, du i første omgang ønskede at få besvaret.

Hvad er forskellen på akne og bumser? Bumser er en del af aknelidelsen, men bare fordi man har bumser, har man ikke nødvendigvis akne. Akne er nemlig et voldsomt udbrud af bumser, mens bumser er resultatet af en betændelsestilstand under huden.

Er akne og bumser det samme?

Du har garanteret selv et ganske godt bud på et svar til dette spørgsmål.

Hvad er dit svar?

Var det ja?

I så fald har du delvist ret, for akne er nemlig, som tidligere nævnt, et ekstremt voldsomt udbrud af bumser. En bums er dog ikke ensbetydende med, at man har akne, og akne er som oftest mere end blot bumser.

Typisk får bumserne nemlig følgeskab af talgknopper, pabler og cyster, hvis man rammes af akne.

Er du træt af myter? Her kan du læse sandheden bag 10 hudplejemyter!

Hvorfor får man akne?

Når man kommer i puberteten, øges kroppens produktion af mandligt kønshormon hos begge køn. Når dette sker, stimuleres talgkirtlerne til en øget produktion af hudfedt. Vores talgkirtler findes primært i ansigtet, på ryggen og brystet.

Nogle menneskers talgkirtler er ekstremt følsomme over for det mandlige kønshormon, og det er disse mennesker, der statistisk set oftest er mænd, som bliver ramt af akne i så voldsom grad, at det er nødvendigt med lægelig assistance.

Samtidig med at produktionen af hudfedt øges, vil talgkirtlernes udførselsgange forsnævres, hvilket gør, at hudfedtet får svært ved at komme ud. Desværre stopper produktionen ikke. Den fortsætter ufortrødent, og det fører til, at der dannes en øm bule.

Denne lille bule fyldes med vand, indtil talgkirtlen ødelægges, hvorefter hudfedtet siver ud i huden, hvilket fører til, at der kommer en pusfyldt bums.

Kilde:

Hvordan behandles akne?

Hvordan man bliver behandlet for akne, afhænger af, hvor slemt udbruddet er. Hvis udbruddet er meget slemt, vil ens læge sandsynligvis henvise til en hudlæge.

Man ser eksempler på mange forskellige behandlingsformer. Nogle får en behandling, der involverer cremer til huden, mens andre skal indtage medicin. Andre endnu, modtager en tredje type behandling.

En aknebehandling retter sig mod en eller flere af de faktorer, der har betydning for akneudviklingen. Det viser sig for eksempel gennem den øgede produktion af hudfedt, forsnævring af talgkirtlernes åbning eller mod aknebakterien selv.

En aknebehandling tager tid, og det er realistisk, at behandlingens virkning først kan ses efter seks til otte uger.

Når man behandles for akne, vil denne behandling som regel foregå, indtil ens krop ikke længere udvikler bumser i ekstremt voldsom grad. Dette stopper som regel, når man er i tyverne.

Man bør aldrig forsøge at behandle akne på egen hånd. En korrekt aknebehandling kræver nemlig lægefaglig ekspertise. Så hvis du døjer med akne, er det smaddervigtigt, at du går til lægen og lader ham/hende diktere behandlingsgangen for dig. Tro aldrig på mirakelmidler eller -kure!

Hvorfor får man bumser?

Der er ikke blot én årsag til, at man får bumser, men derimod flere. Jeg har allerede gennemgået, hvilke processer der er skyld i, at man får bumser. Men hvad aktiverer disse processer? Det er der flere forskellige ting, der gør.

Herunder gennemgår vi alle de forhold, der kan være medvirkende til, at man får bumser.

Er kulden hård ved din hud? Så læs med her: Dette vintertrick VIL ødelægge din hud!

Hvilken betydning har kosten for ens tendens til at udvikle bumser?

Rigtig mange mennesker er af den klare overbevisning, at bumser næsten udelukkende skyldes, at man spiser forkert og usundt.

Selvom der er blevet udført adskillige undersøgelser, er det aldrig blevet bevist, at usunde fødevarer, såsom chips og lignende, skulle øge mængden eller hyppigheden af bumser.

Det betyder dog ikke, at du bare skal fylde dig med søde sager. Der er nemlig mange andre grunde til at gå op i ens egen sundhed, og jeg gætter på, at dit mentale overskud forøges, hvis din kost primært består af sunde råvarer, der er rige på næringsstoffer.

Det bør tilmed nævnes, at der findes nogle få studier, der antyder, at visse fødevarer kan have indflydelse på ens tendens til at udvikle akne, for eksempel er der flere studier, der påviser, at mælk kan have negativ indflydelse på, hvorvidt man udvikler akne.

Kilde:

Giver mælk bumser og akne?

Hvis du døjer med bumser og akne, kan det være en idé at skære ned på mængden af mælk til dine havregryn. Der er nemlig flere undersøgelser, som antyder, at komælk er en synder, når det kommer til uren hud, bumser og akne.

Tilbage i 2005 udførte Harvard School of Public Health en større undersøgelse, der havde til formål at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem indtagelse af komælk og udviklingen af akne.

I denne undersøgelse deltog 47.355 teenagepiger, og undersøgelsen viste, at de piger, som indtog komælk, oplevede, at deres akneudbrud blev forværret.

Forskerne gætter på, at komælks negative indflydelse på akne skyldes, at komælk indeholder relativt høje mængder hormoner og bioaktive molekyler.

Dermed er der en risiko for, at komælk stimulerer kroppens talgproduktion på samme måde, som vores egne hormoner gør.

Kilde:

Har vores genetik betydning for, om vi er i risikozonen for at få akne og bumser?

Kan man tillade sig at sende en negativ tanke til sine forfædre, hvis man rammes af et bumseudbrud lige inden skolefotografering eller første date, eller hvis man bliver hårdt ramt af akne?

Det kan man rent faktisk godt, for ens genetiske arv spiller en rolle, når det kommer til, i hvilket omfang man har tendens til at udvikle bumser og akne.

Hvis ens forældre har haft akne, er der større risiko for, at man selv kommer til at døje med den lidelse, end hvis man var barn af forældre, som ikke havde bøvlet med det.

Man ved endnu ikke, hvorfor generne har så stor betydning for ens evne til at udvikle bumser og akne, men dette er et område, som indgår i en del forskningsprojekter.

Kilde:

Vil du være mere positiv? Få 7 unikke tips til at blive mere positiv, glad og smuk her!

Hvordan slipper jeg af med bumser?

Ingen bryder sig om at have bumser, og derfor er der stor interesse for, hvordan man kommer disse til livs.

Herunder giver jeg fire tips, der kan hjælpe dig af med dine bumser, så du atter kan komme til at se vildt fantastisk og awesome ud.

1) Vask dit ansigt to gange dagligt med en hudvenlig sæbe
Da bumser opstår grundet urenheder, kan det være effektivt at forbedre ens personlige hygiejne. Jeg anbefaler, at du vasker dit ansigt omkring to gange dagligt med en mild sæbe med en PH-værdi på omkring 6,5, hvis du døjer med bumser.

Når du sveder, er det særligt vigtigt, at du sørger for at vaske dig, og det skal være kort tid efter, da gammelt sved forstærker risikoen for at udvikle bumser.

2) Krads aldrig i dine bumser, og lad være med at klemme dem ud
Hvis du piller og kradser i dine bumser, risikerer du at få ar, og det er altså ikke super pænt.

Derfor anbefaler jeg, at du aldrig begynder på denne uvane.

3) Lev sundt
Selvom der ikke er videnskabeligt bevis for, at usunde fødevarer giver bumser og akne, anbefaler jeg alligevel, at du overvejer, hvad du stopper i munden.

Hvis du gentagne gange oplever, at du får bumser og uren hud, når du spiser chips, drikker alkohol eller lignende, så prøv at undgå det.

4) Undgå voldsom kulde, varme og sollys
Sollys kan sagtens lindre akne og bumser for en stund. Desværre kan den magiske ildkugle ikke kurere hverken bumser eller akne, og, som du ved, kan langvarig udsættelse for sol resultere i solskadet hud og hudkræft.

Fem tips til brug af hudplejeprodukter

Foruden ovenstående tips kan det også være en rigtig god idé at bruge hudplejeprodukter af høj kvalitet for at komme bumser til livs.

Hvis du ønsker at lade hudplejeprodukter indgå som en del af din bumsekur, så får du herunder en række tips til valg af hudplejeprodukter.

1. Dine hudplejeprodukter må aldrig være ubehagelige at bruge
Stikker, prikker, køler eller varmer dine nuværende hudplejeprodukter, så er der noget galt! Produktet er simpelthen for skrapt til din hud så, og du bør finde et alternativ.

2. Undgå hudplejeprodukter med farvestoffer og parfumer
Jeg anbefaler, du undgår hudplejeprodukter med farvestoffer og/eller parfumer, da disse stoffer kan være usunde for din hud.

Hvis dit hudplejeprodukt indholder ingredienser som menthol, mynte, citrusfrugter, æteriske olier eller lignende, gør du klogt i at orientere dig på markedet efter et alternativ.

3. Dit hudplejeprodukt må meget gerne indeholde vitaminer, mineraler og aktiver
Man skal altid orientere sig om, hvad der står på ingredienslisten, når man investerer i hudplejeprodukter.

Hvis dit hudplejeprodukt indeholder mange forskellige vitaminer, mineraler og aktiver, er det mega fantastisk.

4. Fokusér på kvalitet frem for kvantitet
Brug hellere ét fremragende hudplejeprodukt end syv tvivlsomme. Når det kommer til hudpleje, skal man altid gå efter kvalitet frem for kvantitet.

Dog skal nævnes, at det sagtens kan give mening at bruge mere end blot ét produkt, da visse produkter supplerer hinanden helt fantastisk.

5. Drop masker, skrubs og sporadiske behandlinger
Du bør prioritere hudplejeprodukter, som plejer og behandler din hud hver dag, da det giver langt den bedste behandling og dermed resultat.

Relaterede spørgsmål

Er akne bumser?
Ja, delvist. Akne er nemlig et voldsomt udbrud af bumser. Dog er det sjældent, at akne udelukkende er bumser. Typisk vil bumserne få følgeskab af talgknopper, pabler og cyster, hvis man rammes af akne.

Relaterede artikler

Anbefalede produkter mod bumser og uren hud

Nu hvor du er blevet udstyret med den nødvendige viden om, hvad bumser er, hvorfor man får dem, og hvordan man skal behandle dem, håber vi, at du er klar til at bekæmpe dine bumser.

Herunder ser du en række af vores produkter, der er specielt udviklet til bumser og uren hud. Brug dem, hvis du vil give dig selv de bedste forudsætninger for at få en smuk og nydelig hud:

Anbefalede produkter

Kommentarer

2 kommentarer

Skriv en kommentar