Hvad betyder bumser på hagen - og hvorfor får man dem?

Har du bumser på hagen? Så underer du dig sikkert over hvad de betyder! Få svaret på, hvad dine bumser på hagen betyder, i denne guide

Hvad betyder bumser på hagen - og hvorfor får man dem?
Forside / Blog / Pleje / Hvad betyder bumser på hagen – og hvorfor får man dem?

Hos Danish Skin Care har vi sat os for at undersøge og redegøre for, hvad bumser på hagen betyder, og hvorfor man får dem. I løbet af artiklen vil du få svar på netop dette, og få gode råd og vejledning til, hvordan du skal behandle dine bumser og urene hud.

Hvad betyder bumser på hagen? Bumser på hagen betyder, at dine hormoner er i ubalance. Ubalancen i din produktion af hormoner kan skyldes mange ting. Det kan være fordi du er i puberteten, er stresset, får for lidt søvn, har en dårlig kost, graviditet, eller er i slutningen af din cyklus.

Hvis du kun ønsker at vide, i ultrakorte træk, hvad bumser på hagen betyder, behøver du i realiteten ikke læse videre. Men, hvis du gerne vil have uddybet, hvad bumser på hagen betyder, hvorfor man i det hele taget får dem, samt hvordan man kan behandle dem, så bør du læse videre.

Hvad betyder bumser på hagen?

Bumser på hagen kan betyde, som vi nævnte før, at din krop oplever en hormonel ubalance. Dog er det vigtigt at nævne, at det også kan skyldes mange andre ting. Når din krops hormonproduktion er i ubalance, betyder det, at den øgede mængde af hormoner går ind og stimulerer eller påvirker de talgkirtler, som sidder under huden over hele kroppen.

Talgkirtler er en form for porer, der har til formål at producere det stof, der hedder talg. Talg er en form for hudfedt, der smører din hud og hår. Hvis ikke man havde talg til at holde kroppen frisk og elastisk, ville huden både blive udtørret og irriteret.

Talg, hudfedt, eller hvad man nu ønsker at kalde det, er altså en rigtig positiv og nødvendig ting for kroppen. Det er dog også indirekte skyld i, at vi mennesker får bumser.

Når talgkirtlerne bliver stimuleret af en hormonel ubalance, vil kirtlerne producere mere talg end din krop egentlig har brug for, og derfor kommer der altså et overskud af talg. Dette medfører ofte, at talgen sidder fast i porerne og bliver tilstoppet.

Når en talgkirtel er tilstoppet med talg, er den meget sårbar overfor bakterier. Ofte vil det foregå sådan, at der på et tidspunkt vil trænge bakterier ned i kirtlen. Dette gør, at din krop vil prøve at modarbejde bakterierne, ved at skabe en betændelsestilstand i kirtlen, som har til formål at få “bugt” med bakterierne, der er kommet ned i kirtlen.

Når først din krop er begyndt at danne en betændelsestilstand, har du altså det som man kalder en bums. Alt sammen fordi, at det er noget galt i din hormonelle balance.

Har du bumser? Få de 4 bedste råd til at behandle bumser her! 

Intet konkret svar på: “hvad betyder bumser på hagen”

Nu sidder du sikkert og tænker noget i stil med: “Hvorfor i alverden får jeg dem lige på hagen og ikke et sted, hvor man ikke ser dem?”

For ja, det ville være super rart og bekvemt at kunne styre hvor på kroppen man får sine bumser, når man nu ikke rigtig kan undgå at få dem. Så kunne man nemlig lige flytte dem til ryggen, når der skal tages billeder. Sådan fungerer det desværre ikke.

Der findes ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor man får bumser lige på hagen, udover at du i ansigtet har en relativ stor koncentration af talgkirtler. Dette vil øge chancen for, at du kan få en bums lige der.

Så at du har en bums på hagen, betyder altså ikke noget bestemt, sammenlignet med hvad en bums på kinden, næsen, panden eller ryggen betyder.

Bumser er, hvad de er: Et resultat af en betændelsestilstand i en talgkirtel, der er stoppet til af for meget talg, der muligvis er blevet produceret pga. en hormonel ubalance.

Selvom det ofte er hormoner, der er skyld i dine bumser, kan det også skyldes andre ting.

For eksempel kan irritation i og af huden fra hudpleje med parfume, farvestoffer eller andre irriterende ingredienser for huden også give bumser. Stress, medicin, hårstylingsprodukter, kost rygning og lignende kan ligedes være skyld i dine bumser.

Bumser på hagen kan sågar skyldes p-piller, også selvom mange er af den opfattelse, at p-piller modvirker bumser.

Bumser på hagen kan også skyldes noget så simpelt, som hvis du lader tandpasta løbe ned af hagen. Forsøg altid at undgå at få tandpasta på huden, da det kan give bumser.

Det kan, som du nok kan læse, være svært at fastlægge præcis, hvad årsagen til netop dine bumser er. Det er altid en rigtigt god ide at undgå irritation i huden, for eksempel pga. parfume, farvestoffer og irriterende ingredienser i din hudpleje.

Vi har dog også en god nyhed. Ligegyldig hvad årsagen til dine bumser er, så er behandlingen den samme.

Noget i din krop er galt

Selvom bumser på lige netop hagen, ikke har en speciel betydning, sammenlignet med om den sad andre steder i ansigtet eller på kroppen, betyder det stadig, at der er noget “galt” i din krop.

Dette betyder ikke, at du skal gå i panik, eller at du er syg. Det betyder bare, at din krops hormonproduktion er i ubalance. Som nævnt før, kan det skyldes en masse ting, derfor er det bedste du kan gøre at tænke over om noget har forandret sig i dit liv.

Hvis du går gennem en stresset periode, er følelsesmæssigt påvirket, sover for lidt, eller har levet af usund kost, kan disse ting være årsagen til at du får bumser.

I disse tilfælde er der ikke andet at gøre, end at behandle dine bumser, samtidig med, at du får styr på den årsag, du mener er skyld i dine bumser. Hvordan du bedst behandler dine bumser, vil jeg komme ind på senere i artiklen.

=> Din livsstil kan give bumser – læs her!

Husk at stress, dårlig søvn og dårlig kost ofte kan hænge sammen. Det er en naturlig del af livet at opleve stressede perioder, og ofte vil det gå over af sig selv, sammen med dine bumser.

Hvis du er i puberteten, er det lidt en anden snak, hvor du ikke på samme måde “bare” kan lave om på noget. Det eneste middel i denne forbindelse, er at behandle dine bumser effektivt og rigtigt. Mere om det, lige under!

Pubertet

Bumser på hagen, og bumser i det hele taget, kan også betyde, at din krop er gået i puberteten. Pubertet og bumser hænger for langt de fleste unægteligt sammen. I dette tilfælde, gælder det som jeg nævnte før derfor ikke på samme måde.

Bumserne skyldes især hormoner, som bare er uundgåelig i forbindelse med puberteten.

Når du går i puberteten, vil både piger og drenge opleve en forøget mængde af det mandlige kønshormon, testosteron, i kroppen. Dette er en helt naturlig og nødvendig del af at blive voksen, og der er ingen vej uden om.

Nogen vil naturligvis opleve at blive hårdere ramt end andre. Nogle vil døje med bumser i hele deres pubertet, samt de efterfølgende år. Andre vil slippe af sted med at få enkelte bumser engang i mellem. Ofte er det dine gener, som spiller en stor rolle i, hvor plaget du vil være.

Mange tror fejlagtigt, at teenagere der er hårdt ramt af bumser, er selvforskyldt i det, fordi deres kost og livsstil er usund. Dette er ikke tilfældet. Hvis dine forældre var hårdt ramt af bumser i deres ungdom, er chancen for at du også bliver det højere, end hvis de ikke var.

Skyldes dine bumser pubertet, er det eneste du kan gøre at behandle dem korrekt. Dette betyder ikke, at du vil kunne komme helt af med dine bumser.

Det er som sagt en del af at være teenager. Til gengæld vil mange kunne reducere mængden af bumser og graden af uren hud markant ved at behandle sin hud med de rette produkter, og på den rette måde.

Kvinder og bumser

Hvis du som kvinde oplever at få et udbrud af bumser, kan det udover ovenstående også betyde to ting, man som mand ikke vil opleve.

I forbindelse med graviditet, vil kvinder opleve en naturlig forstyrrelse i hormonbalancen, der kan medføre at man oplever uren hud og bumser i højere grad end man er vant til. Dette er ligesom pubertet en uundgåelig proces, der kun kan løses med tid og behandling.

Det samme gør sig gældende, når kvinder er i slutningen af deres cyklus. Der vil kroppen også automatisk skabe en ubalance i hormonbalancen, som for nogle vil resultere i uren hud og bumser. Dette vil som regel, hvis du ikke normalt lider af bumser, forsvinde efter kort tid.

Hvis vi hurtigt skal opsummere, hvad betyder bumser på hagen så? Bumser på hagen betyder “bare”, at du har en ubalance i din produktion af hormoner. Ubalancen kan skyldes en række forskellige ting, herunder stress, dårlig søvn, graviditet og pubertet. At man får bumser på hagen, betyder ikke noget bestemt, sammenlignet med bumser andre steder på kroppen.

Har du problemer med uren hud? Klik her og se hvordan du spiser dig smuk!

Hvorfor får man bumser på hagen?

Da vi nu har fastlagt hvad bumser på hagen betyder, er det relevant også at finde ud af, hvorfor man i det hele taget får dem.

Som sagt får du ikke bumser på hagen af en specifik årsag. Du får bumser af en specifik årsag, men at de kommer til udtryk på hagen og ikke næsen, panden eller et andet sted, skyldes ikke noget bestemt, ud over måden din krop er skruet sammen på.

Nogle får mange bumser på ryggen, men ikke i ansigtet, og omvendt.

Derfor bør spørgsmålet ikke være, hvorfor man får bumser på hagen, men nærmere, hvorfor man får bumser?

Bumser er resultatet af en proces, der sker inde i din krop. Det første, der sker i denne proces er, at din krop begynder at producere flere hormoner. Årsagen til dette kan skyldes mange ting, hvoraf man kan påvirke nogle, mens andre er naturlige og uundgåelige.

Den øgede mængde af hormoner vil have en stimulerende effekt på dine talgkirtler, også kaldet porer. Det resulterer i, at du producerer for meget talg. Talg kaldes også hudfedt, og er kroppens naturlige smøremiddel. Talg er en vigtig del af at have en sund og frisk hud.

Når du producerer for meget talg, vil nogle af de kirtler, som producerer talgen blive tilstoppet af døde hudceller, bakterier eller snavs. Dette gør, at talgen ikke kan komme op til overfladen, hvilket gør talgkirtlen sårbar overfor bakterier.

Skulle det ske, at talgkirtlen bliver inficeret af bestemte bakterier, vil din krop skabe en betændelsestilstand i kirtlen for at modarbejde bakterierne.

Betændelsestilstanden er skyld i, at du får en bums. Det er det, der gør, at du vil opleve ømhed på og omkring bumsen, samt at der bliver dannet gult pus.

Har du problemer med rynker? Så få vores ultimative kur mod rynker her!

Sådan behandler du dine bumser på hagen

Bumser på hagen skal behandles ligesom bumser ethvert andet sted på kroppen.
Det vigtigste er, at du først og fremmest glemmer alt om myter og forældede råd, der gør mere skade end gavn.

Du skal derimod begynde at pleje og behandle din hud korrekt, så du hurtigt og effektivt slipper af med bumser og urenheder på hagen.

Her er vores fem råd, der sikrer dig den bedste behandling.

 1. Hudpleje skal under ingen omstændigheder være smertefuldt eller ubehageligt!
  Hvis du i forbindelse med brug af hudpleje oplever stikken, prikken, kølen eller varme, er der noget galt. Hudpleje skal ikke være ubehageligt. Mærker du noget af ovenstående, er din hudpleje for skrap.
 2. Undgå at bruge hudpleje med parfume eller farvestoffer
  Du bør undgå brug af hudpleje, som indeholder parfume og farvestoffer. Undgå også ingredienser som menthol, mynte, citrusfrugter, æteriske olier og lignende.
 3. Gå målrettet efter en lang ingrediensliste
  Du bør så vidt muligt vælge en hudpleje, der indeholder mange vitaminer, mineraler og aktiver. På den måde plejer du din hud med mange gode ingredienser, frem for blot en enkelt.
 4. Hold dig til en hudplejerutine
  Du behøver ikke benytte op mod 10 hudplejeprodukter både morgen og aften. Omvendt er vand og sæbe heller ikke tilstrækkeligt. Hold dig til 2-3 hudplejeprodukter om morgenen, og 3-4 hudplejeprodukter om aftenen. Så længe der er tale om kvalitetsbehandlinger, er dette rigeligt.
 5. Glem alt om masker, skrubs og andre sporadiske behandlinger
  Prioriter en behandling der plejer din hud hver dag. Det giver langt det bedste resultat!

Ønsker du en god huplejerutiner med 4 kvalitetsprodukter, du benytte vores samlede sæt. Vi har mere end 3.000+ tilfredse kunder på Trustpilot.

Samlet sæt

978 kr. 1166 kr.

Få den hud, du altid har ønsket dig

Vores videnskabsbaserede, enkle og effektive alt-i-et hudplejesæt har hjulpet mere end 65.000+ med at bekæmpe deres hudproblemer.

415+ før/efter fotos

Relaterede spørgsmål

Betyder bumser på hagen noget bestemt?
Bumser på hagen betyder ikke noget bestemt, sammenlignet med bumser andre steder. Hvor man får bumser, er forskelligt fra person til person, og er ikke et tegn eller symptom på noget bestemt.

Er det normalt at få bumser på hagen?
Det er helt normalt at få bumser på hagen. Mange oplever at deres bumser er meget koncentreret i og omkring ansigtet. Dette skyldes blandt andet, at der er mange talgkirtler i ansigtet, og at dit ansigt er meget eksponeret for snavs og bakterier.

Relaterede artikler

Er bumser arveligt?
Hvad er bumser?
Hvad er forskellen på akne og bumser?
Hvordan fjerner man hudorme?

Anbefalede produkter

Kommentarer

0 kommentarer

Skriv en kommentar